Snježno nevrijeme paraliziralo New York i Washington

Big Snowstorm
Snježno nevrijeme koje je paraliziralo većinu američke istočne obale u subotu, zaustavilo je život u Washingtonu i izazvalo zatvaranje prometnica, mostova i tunela u New Yorku do nedjelje.

Najmanje je 19 osoba izgubilo život u nekoliko američkih saveznih država u snježnim mećavama, najveći dio u prometnim nezgodama a troje je preminulo u gradu New Yorku čisteći snijeg.

Sa 68 centimetara snijega koji je napadao u gradu New Yorku do ponoći to je drugo najteže snježno nevrijeme u povijesti grada od 20 milijuna stanovnika. I u glavnom američkom gradu to je drugo najgore snježno nevrijeme ikad sa 60 centimetara snijega. Rekord drži 1922. kada je u Washingtonu napadao 71 centimetar snijega.

Na obali New Jerseya snažni vjetrovi koji su pratili snježnu oluju izazvali su plimni val i poplave u nekoliko gradova te je dio stanovnika evakuiran.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo proglasio je izvanredno stanje kao što su to učinili guverneri još deset saveznih država na istoku SAD-a.

Promet na području grada New Yorka obustavljen je od subote poslijepodne za sve osim za vozila policije, hitne pomoći i vatrogasaca. I veći dio nadzemne željeznice koji povezuje grad i okolicu prestao je prometovati.

Na Broadwayu kazališta su otkazala subotnje prestave, a otkazane su i košarkaške i hokejaške utakmice. Umjesto automobila na gradskim avenijama mogli su se vidjeti skijaši i grad je pretvoren u snježno igralište.

I u glavnom američkom gradu obustavljen je javni gradski prijevoz, kako zbog snijega tako i zbog snažnih vjetrova koji umanjuju vidljivost. Uz samu Bjielu kuću zabilježeno je 40 centimetara snijega a na washingtonskom međunarodnom aerodromu Dulles 90 cenitmetara snjiega.

Zbog nevremena u Washington se nisu uspjeli iz inozemstva vratiti ni američki potpredsjednik Joe Biden ni ministar obrane Ashton Carter koji su umjesto u glavni grad sletjeli na Floridu.
U subotu je na istoku SAD-a otkazano više od 5 tisuća letova te još 3300 nedjeljnih letova.

Na području Sjeverne Karoline i New Jerseya 240 tisuća ljudi ostalo je bez struje.

Gotovo 100 centimetara snijega napadalo je u nekim dijelovima Marylanda, Pennsylvanije, Virginije i Zapadne Virginije.

Tijekom nedjelje očekuje se smirivanje nevremena.

Izvor: HINA

Naslovna foto: Peter Morgan

Sličan sadržaj