Španjolsko obaranje rekorda: Novi svibanjski premašuju i dosadašnje lipanjske rekorde

CE_leMTVIAAw7tI

Recept za temperaturni pakao u svibnju ovoga bismo tjedna mogli zatražiti od Španjolaca. Dijelovi europskoga kopna uspjeli su se snažno zagrijati kombinacijom iznimno toplog i suhog zraka iznad istočnog Atlantika, odnosno zapadnog Mediterana, te znatnijim pritjecanjem jednako toplog, ali vlažnijeg afričkog zraka nad istok Sredozemlja.

Intenzivni toplinski val u Španjolskoj ovoga je tjedna bio okidač pri postizanju novih temperaturnih rekorda.

Istok španjolske obale na Sredozemlju, a posebice područje grada Valencije, prošloga je tjedna postavio je temperaturne ljestvice za svibanj na znatno višu razinu. Mjerene su sljedeće temperature:
Carcaixent: 42.9°C
Xativa: 42.7°C
Algemesi: 42.6°C
Valencia: 42.3°C

Visokih 41.9°C izmjereno je i na Siciliji (Italija), u mjestu Catenanuova.

Mnoge španjolske mjerne postaje ovoga su mjeseca skoro premašile i lipanjske temperaturne rekorde.
Međutim, maksimalci u Valenciji postigli su nemoguće. Novi svibanjski rekord od sada je viši za 6.3°C, a lipanjski za 4.1°C.

Tijekom srijede, aerodrom Lanzarote na Kanarskim otocima izmjerio je 42.7°C (čak 4°C više od svibanjskog rekorda za čitavu Španjolsku).
Rekordi su obarani i u unutrašnjosti te na sjeveru Pirenejskog poluotoka u Madridu, Sevilli, Granadi i Cordobi.

Paklene vrućine bile su posljedica potiskivanja suptropskog zraka prema sjeveroistoku koji se svojom glavninom zadržao na južnim obalama Pirenejskog poluotoka zbog nemogućnosti prelaženja reljefne barijere u središnjem dijelu poluotoka.
Zraku “zatvorenom” reljefnim preprekama dodatno se povisuje tlak te samim time rapidno raste i temperatura, čime je ujedno trivijalno opisan i postupak adijabatske kompresije.

Kraj tjedna Španjolcima ipak donosi olakšanje – hladna fronta potisnut će topao zrak prema jugoistoku te time konačno rashladiti pregrijane prizemne slojeve zraka.
Nakon ovakvog instant-zagrijavanja tijekom prve polovice svibnja Španjolci se pribojavaju ljetnih mjeseci. Nastavi li se ovakav trend, ugrozit će se glavna španjolska djelatnost na Sredozemlju, turizam.

Naslovna: Raspodjela tlaka zraka nad Europom i sjeverom Afrike; Izvor: Met Office

Sličan sadržaj