SRCE SEZONE, A ATLANTIK (ZA SADA) MIRAN


Srce sezone na Atlantiku, a još uvijek je zatišje i nema konkretne tropske aktivnosti. Najjaktivniji dio sezone uragana obično traje od sredine kolovoza do kraja rujna. U tom razdoblju je normalno da grmljavinski sustavi kreću od zapadne Afrike preko Atlantika, do Kariba. Ovi tropski valovi obično dodatno jačaju kako dolaze nad toplije vode Atlantika i postaju tropski sustavi.

U proteklim tjednima nekoliko je takvih tropskih valova krenulo od Afrike preko Atlantika, ali putem su nailazili na nevolje koje su spriječavale konkretnije razvoje, a u zadnjem slučaju tropske oluje Erin, dovele i do raspadanja.

Za dobar tropski sustav presudno je nekoliko značajnih faktora. Ne smije doći do prisutnosti visinskih vjetrova, površina oceana mora imati što je veću temperaturu, poželjno iznad 28°C, i zrak ne smije biti suh.

Na Atlantiku trenutno visinski vjetrovi (dalje u tekstu wind shear) i saharski suhi zrak koji stiže od Afrike jako ograničavaju konkretniji tropski razvoj. a tu je i površina oceana koja baš i nije odveć topla.
Osim toga, u Meksičkom zaljevu, Karibima, tj. ostalim pogodnim područjima za nastanak i održavanje tropskih sustava trenutno nema dovoljne količine vlage.

Ipak, naznake promjenama u idućem tjednu postoje. Ograničavajući faktori poput wind sheara, suhog zraka itd.. trebali bi sve manje dolaziti do izražaja te je realno za očekivati da napokon neki afrički val postane nešto više od tropske oluje.

Do sada u sezoni, Atlantik je imenovao 5 oluja, niti jedna nije postala uraganom. Prosjek se kreće oko 4 imenovane oluje.
Prvi sljedeći tropski sustav koji će nastati u idućem tjednu, ostvare li se predviđanja, nosit će ime Ferdinand.

Grafika: Accuweather ; tropska područja pogodna za nastanak i razvoj tropskih sustava od sredine do kraja kolovoza

Sličan sadržaj