Stigao je i kolovoz; na Jadranu povratak ljeta, na kopnu i dalje nestabilno


Nakon nestabilnog srpnja, koji će ostati zapamćen kao najkišovitiji srpanj od početka službenih mjerenja, slijedi nam kolovoz. Ciklone su iza nas, pa bi slijedeći dani na Jadranu trebali biti stabilniji i topliji, dok na kopnu i dalje ostaje nestabilno uz povremene pljuskove i grmljavinu. Nestabilnosti također može biti i u zaleđu obale.

Na redu nam je treći i posljednji mjesec klimatološkog ljeta. Početak kolovoza je ujedno i najtopliji dio mjeseca. Prosječne temperature na Jadranu se kreću od 23 do 26°C, u Lici i Gorskom kotaru od 16 do 19°C, a na kopnu od 20 do 21°C.

Najviša temperatura zraka izmjerena je upravo u prvima danima srpnja, točnije 4. kolovoza 1981. u Pločama od +42,8°C.
Prosječna količina kiše za kolovoz je na Kvarneru oko 100 litara, dok uz obalu Dalmacije je od 40 do 45 litara oborine po metru četvornome, oko 30 posto više nego u srpnju, a na dubrovačkom području čak 70 litara, dvostruko više nego u srpnju.

U pučkoj meteorologiji blagdan Velike Gospe uzima se kao prekretnica ljeta. Dani su sve kraći, a noći duže pa se u zadnjoj dekadi kolovoza pad temperature najviše osjeti u minimalnim vrijednostima.

Vjeruje se da oko blagdana Velike Gospe dolazi do značajnije promjene vremena sa kišom i zahlađenjem.
Hoće li se ta promjena dogoditi ili će se ljeto nastaviti i dalje, svakako iskoristite nadolazeće dane na Jadranu uz obilje sunca i topline.

Naslovna foto: Holidays Croatia Novi Vinodolski

Sličan sadržaj