Supertajfun Halong prijeti Japanu i Južnoj Koreji; Tropska oluja Bertha juri prema Karibima


Tijekom petka je to još bila tropska oluja uz prosječnu brzinu vjetrova oko 112 km/h, da bi tijekom subote znatno ojačala na supertajfun uz prosječnu brzinu vjetrova od 250 km/h. To ga svrstava na granicu pete najviše kategorije jakosti po međunarodnoj ljestvici jakosti tropskih sistema. Do kraja subote bi trebao dodatno ojačat, čime će dosegnuti status supertajfuna pete kategorije. Halong se formirao još 29. srpnja na području Mikronezije. Na tom području pala je velika količina kiše.

Za sada se supertajfun nalazi daleko od kopna, a kreće se prema jugu Japana gdje se očekuje sredinom sljedećeg tjedna. Kako se bude približavao Japanu postupno će slabiti na tajfun treće kategorije. Ni Južna Koreja neće biti pošteđena snažnog udara tajfuna.

Aktivno je i na Atlantiku gdje se istočno od karipskog otočja Mali Antili jučer je formirana tropska oluja nazvana Bertha. Nakon uragana Arthur s početka srpnja, to je druga imenovana oluja sezone na Atlantiku. Bertha se brzo kreće preko najistočnijih karipskih otoka donoseći snažne vjetrove prosječne brzine 85 km/h i obilnu kišu. Početkom slijedećeg tjedna očekuje se njeno skretanje na sjeveroistok Atlantika, tako da će zaobići istočnu obalu SAD-a.

Položaj i putanja tropske oluje Bertha(subota 12:00 GMT)


Položaj tropskih sistema 2.8.2014.

wundergorund.com

Foto: AccuWeather.com

Sličan sadržaj