Stigla promjena vremena | Na dijelu Jadrana jaka do olujna bura, a u višem gorju susnježica i snijeg

Rijeka, Bojana Lilić

Vrijeme na našem području tijekom protekle noći i prijepodneva obilježile su mjestimične oborine i vjetar, a u višem gorju i susnježica i snijeg.

Naši krajevi nalaze se pod utjecajem ciklone čije se središte nalazilo iznad Genovskog zaljeva te se premjestila nad srednji Jadran uz frontalni poremećaj, koji će se polako premještati dalje na istok.

Prema podatku DHMZ-a o količini oborine od nedjelje u 8 sati, za protekla 24 sata, najviše zabilježene oborine u PGŽ dobio je Rab, u kojem je izmjereno 18 mm, Delnicama 9, Pargu 7, Malom Lošinju 6, Rijeci i Crnom Lugu 5, Kukuljanovu 3 te Bakru, Malinskoj, Krku i Crikvenici po 2 mm.
Van PGŽ, najviše kiše izmjereno je u Zadru, 49 mm, slijede dubrovački aerodrom sa 42 mm, splitski sa 40, pulski sa 32, a ista količina izmjerena je i u Pazinu. Oborine su bilježene diljem cijele Hrvatske, samo se količina razlikovala.

Sukladno najavama, zapuhala je i bura, koja stvara poteškoće u cestovnom i pomorskom prometu, pa tako prema izvješću HAK-a, zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar – DC3), jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga-Svete Marije Magdalene te Paški most.
Zbog jakog vjetra u prekidu su trajektne linije Brestova-Porozina i Prizna-Žigljen te katamaranske linije Rijeka-Cres-Mali Lošinj i Novalja – Rab – Rijeka.

S frontom su i temperature pale, osobito u gorju i na riječkom području. Prema podatku DHMZ-a od 14 sati, najhladnije u PGŽ bilo je u Pargu s 2°C, slijede Delnice s 3 te Crni Lug s 4°C. Na Kvarneru su temperature osjetno više, iako vjetar pojačava osjet hladnoće. U Kukuljanovu je izmjereno 9°C, riječkom aerodromu 11°C, Rijeci, Bakru i Krku 12°C, Malinskoj 13°C, dok su najtopliji u 14 sati bili Mali Lošinj s 14°C, Opatija i Crikvenica s 15°C te Rab sa 17°C.

Prema prognostičkim materijalima slabljenje bure očekuje se tijekom ponedjeljka. Vrijeme će se prolazno stabilizirati, iako će i tijekom ponedjeljka i utorka postojati mogućnost kiše ili lokalnih pljuskova, a konkretnija kiša ponovno je moguća u noći sa srijede na četvrtak.

Sličan sadržaj