Stiglo zahladnjenje: U Gorskom kotaru i do -10°C / Minusi stigli i na Kvarner

12552664_1087878424576450_5119716966962015170_n

Očekivano, s jačanjem anticiklonalnog bloka na Atlantiku, sa sjevera se omogućilo spuštanje veće količine hladnog zraka koji se spustio čak do obala Afrike, gdje je tijekom subote padao i snijeg mjestimice.

Pregled petka
Kod nas je tijekom petka bilo povremeno i povećane naoblake, a bura je povremeno donosila i snijeg iz Gorskog kotara, posebno na istočnom priobalju. Sukladno očekivanjima, neka značajnija bura na riječkom području je izostala, upravo zbog položaja ciklone daleko u Jonskom moru, čime razlika u tlaku više dođe do izražaja na području od Senja prema jugu.
I dok na širem riječkom području nije bilo jačeg vjetra, južnije od Senja bura je “rasturala” s udarima i do 170 km/h mjestimice.
To je stvorilo brojne poteškoće u odvijanju kako cestovnog, tako i pomorskog prometa.

Bura ne spušta temperaturu
Umjerena bura koja je puhala na riječkom području nije dozvolila znatniji pad temperatura tijekom noći na nedjelju. Još jednom naglašavamo da bura ne spušta temperaturu već samo pojačava osjet hladnoće, zbog čega se čini da je temperatura niska, a u stvari bude samo jako hladno.

Pregled nedjelje
U nedjelju ujutro minusi u Gorskom kotaru išli su lokalno i do -10°C, a spomenuta bura s riječkog područja ipak nije uspjela spriječiti ulazak u minus području iznad 250 m u Rijeci i okolici. Temperatura se spuštala i do -3°C, a negativni predznak imao je i sjever otoka Krka, dok su preostali krajevi nedjeljno jutro dočekali u pozitivi.

Temperature u 8h (Kvarner): Hreljin -3°C, Čavle -2°C, Krk i Kukuljanovo -1°C, Crikvenica i Rijeka 0°C, Senj i Volosko 1°C, Bakar i Opatija 2°C, Cres i Rab 3°C te Mali Lošinj 4°C.
Temperature u 8h (Gorski kotar, Lika, Velebit): Zavižan -13°C, Delnice, Krasno i Parg -8°C, Crni Lug -7°C te Gospić i Otočac -5°C.

Hladno je ujutro bilo i na ostalim područjima: Pazin -6°C, Varaždin i Krapina -5°C. Zadarsko zaleđe također u debljem minusu. Na Zemuniku -4°C, u Slavoniji i Dalmaatinskoj zagori nešto toplije, ali i dalje u negativi, dok je Dalmacija imala pozitivne vrijednosti temperature (od 1°C u Šibeniku do 5°C u Komiži).

Visine snijega izmjerene jutros u 7 sati: Crni Lug 8 cm, Delnice 17 cm, Gospić 1 cm, Parg 19 cm te Zavižan 30 cm snijega.

Danju je sunčanih razdoblja bilo više nego tijekom subote pa je i temperatura uspjela porasti. Podatak od 14h: Zavižan -12°C, Delnice -3°C, Crni Lug i Parg -2°C, Gospić -1°C, Otočac 0°C, Kukuljanovo 3°C, Bakar, Mali Lošinj, Opatija, Rab i Senj 5°C, Crikvenica, Krk i Rijeka sa 6°C, a u Cresu je bilo 8°C.

Bure ima i tijekom nedjelje
Kako smo već i objasnili glavnina bure puše južnije od Senja, stoga su na snazi brojna upozorenja i ograničenja od strane Hrvatskog autokluba.
Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su:
 - autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (dionica Maslenica-Posedarje u smjeru Splita otvorena je za sav promet),
 - državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački.
Na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Sjevernije od Senja bura je umjerena do jaka, a na riječkom području, prema podatcima s automatskih meteoroloških postaja od 16h je slaba do umjerena. Jakog vjetra ima na području Omišlja na otoku Krku te na otoku Susku.

Snijeg na talijanskoj obali Jadrana
Upravo je bura razlog zašto je zapadna obala Jadrana tijekom subote vidjela i snježni pokrivač. Stvorio se tzv. Jadranski snježni efekt po uzoru na Lake snow effect s Velikih jezera. Prelazeći preko Jadrana bura je pokupila vlagu, nastala je kondenzacija i oblaci koji su po dolasku do talijanske strane donijeli snježne oborine.

To je uobičajena pojava kod jake bure, kada je riječ o zapadnoj obali Jadrana, dok je na istočnoj uobičajeno da bura suši zrak jer prelazi preko kopnenih površina, a spuštanjem s viših predjela dobiva na brzini i smanjuje relativnu vlažnost zraka.

Najava novih hladnih jutara

Upravo o njoj ovisi hoće li iduće jutro biti najhladnije u nizu ili će to biti u utorak ujutro kada potpuno oslabi. Već sada u 16h temperature su dosta niske, a dozvoli li bura, vjerojatno će još više mjesta na Kvarneru ponedjeljak ujutro dočekati s negativnom temperaturom.
U Gorskom kotaru ne ovise o buri, ali sjeveroistočnjak također može sprečavati jači pad temperature iako je i -10°C sasvim “pristojno” hladno. Sa slabljenjem vjetra u utorak ujutro bi temperatura ujutro mogla i do -15°C.

Izgledi vremena
Od srijede će doći do manjeg zatopljenja, a već u utorak malo kiše u poslijepodnevnim satima može pasti na Kvarneru, malo snijega mjestimice u Gorskom kotaru. Tijekom srijede na području Gorskog kotara prognostički modeli vide malo više oborina, uglavnom snijega.

Od srijede do kraja tjedna u Gorskom kotaru hladno i većinom bez oborina, dok će na Kvarneru biti nešto toplije, također bez oborina.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Naslovna: Dario Grubišić

Sličan sadržaj