Stiže doza “riječkog” vremena / U nedjelju prolazak fronte i pad temperatura

Ilustrcija: DHMZ/meteo.hr
Ilustrcija: DHMZ/meteo.hr

Stabilna i postojana anticiklona koja se proteže od jugozapada Europe sve do Crnog mora, postupno sve više gubi bitku s frontom koja je sve izraženija na satelitskim snimkama, a koja će se uskoro protezati od Španjolske do Rusije. Njen utjecaj posebno će doći do izražaja u nedjelju, kada će kiše biti u većem dijelu Hrvatske.

Zbog anticiklone vrijeme je uglavnom sunčano i toplo s hladnim jutrima, što je rezultiralo i mjestimičnom pojavom prvog mraza po kotlinama Like i Gorskog kotara.
Tijekom dana na sjevernom Jadranu ugrije i preko 20°C, pa čak dođe i do 25°C, dok se noću uglavnom temperatura spusti ispod 15°C. S gorjem su te razlike još izraženije. Tijekom dana temperatura se kreće između 15 i 20°C, a tijekom noći ona padne i korak do 0°C. To znači da je veliki problem kako se odjenuti, jer preko dana lagana majica dugih rukava nije dovoljna za večernje svježe, ponegdje i hladne sate.

Pred nama je još jedno svježe jutro, ali ipak toplije upravo iz razloga što je fronta sve bliže, a ispred nje prema našem području pritjecat će topliji i vlažniji zrak s jugozapada Europe. Tu situaciju znamo nazvati i “riječko” vrijeme, jer zbog orografije, riječko područje okupi svu naoblaku s jugozapada iz koje zna pasti i malo kiše, dok otoci i gorje imaju pretežno ili djelomice sunčano vrijeme, ponekad i oblačno, ali kiša pada samo oko Rijeke.

Tako će biti i ovog petka. Na većini predjela pretežno ili djelomice sunčano vrijeme, a naoblaka će početi pristizati u poslijepodnevnim i poglavito večernjim satima, kada na riječkom području može pasti i malo kiše, dok će drugdje proći bez kiše, ali uz postupan porast naoblake.
Subota će posvuda biti oblačnija sa sunčanim razdobljima, a kiša će najčešća biti na riječkom području te na zapadu Gorskog kotara. Drugdje tek malo kiše, a može potpuno i izostati, posebno na otocima, na kojima će puhati umjereno do jako jugo.
U nedjelju će fronta biti nad nama, što znači da su lokalno moguće i izraženije grmljavinske nestabilnosti, a vjetrove južnog smjera, zamijenit će oni sjevernog. Utjecaj fronte očekuje se do ponedjeljka u poslijepodnevnim satima, a iznadprosječnu toplinu zamijenit će nešto svježije vrijeme. Na Kvarneru će prolazno zapuhati umjerena do jaka bura, a u gorju sjeveroistočnjak.

Stabilizacija, po svemu sudeći, neće biti dugog vijeka.

Sličan sadržaj