Superoluje u tropima: Chaba ide na Japan / Matthew hara Karibima, na udaru će se naći i SAD

wp201621

Dva iznimna i nama u ovom dijelu Europe nepojmljiva tropska sustava siju strah stanovništvu istočne Azije te karipskih zemalja. Zovu se Chaba i Matthew i o njima smo već pisali dok su bili daleko slabiji, a trenutno se radi o supersnažnim sustavima koji su sposobni donijeti veliko razaranje i materijalnu štetu.

Supertajfun Chaba svom je silinom pogodio japansko Ryukyu otočje i nastavlja svoj put prema Japanu, gdje se očekuje u srijedu. Riječ je o nevjerojatnom tropskom sustavu, najjače 5. kategorije sa stalnom brzinom vjetra od gotovo nestvarnih 270 km/h.
Po prolasku otočja sustav nastavlja svoju put prema Japanu kojeg će direktno pogoditi, a na putu se može naći i Južna Koreja. Očekuje se i manje slabljenje.

Na Atlantiku nakon 2007. godine ponovno se “rodio” superuragan. Matthew je to postao u petak navečer, a trenutno je tek malčo oslabio na uragan 4. kategorije, opsan po živote i imovinu. Sa sobom nosi ogromnu količinu kiše, između 500 pa čak i 1000 milimetara, udare vjetra i preko 200 km/h te plimu. Na udaru mu se nalaze Haiti, Jamajka, Dominikanska Republika i Kuba i to su zemlje koje će najviše osjetiti ovaj supersnažni uragan.
Po prolasku ovih zemalja na putu će mu se naći Bahami pa čak i jugozapad SAD-a, a prognoza nije dobra. Do Bahama bi trebao stići kao uragan 3. kategorije, a do SAD-a potkraj tjedna i kao uragan 2. kategorije.

Sličan sadržaj