Chaba: Novo ime na zapadnom Pacifiku / Na Atlantiku Matthew prijetnja Karibima

at201614_5day

Na zapadnom Pacifiku nastavlja se gust raspored tropskih sustava pa svakog tjedna nikne novi. Chaba je tropska oluja koja ima manji potencijal od svojih prethodnika, ali svejedno neće biti bezopasna, posebno idući tjedan kad zaprijeti Tajvanu, Japanu i Kini.
Nalazi se negdje oko Guama, a do subote bi mogla ojačati na tajfun 1. kategorije. Natapa Sjevernomarijansko otočje i Guam što otvara mogućnost i nastanka poplava. Nakon što prođe Guam, nastavit će otvorenim vodama zapadnog Pacifika, gdje će još malo dobiti na snazi za vikend. Prođe li sjevernije od nepovoljnih uvjeta za razvoj, tada bi mogla biti i tajfunom 2. ili 3. kategorije tijekom ponedjeljka, kad se na udaru nađe japansko Ryukyu otočje.
Daljnja snaga i kretanje tajfuna nakon toga još je pod upitnikom. Spominje se Japan, Tajvan, Kina pa čak i Južna Koreja, kao konačna odredišta ovog tajfuna.

Animacija Chabe; NOAA

Na Atlantiku, u zoni Kariba, nastala je tropska oluja Matthew koja već sada ima stalnu brzinu vjetra od 100 km/h, a prognozira se da će kroz dan ili dva steći i status uragana 1. kategorije, možda čak i 2., a na direktnom udaru naći će se Jamajka, Kuba i Dominikanska Republika.
Nakon toga, još je sve otvoreno, ali već smo spominjali, postoji mogućnost da oluja opstane i do samog kopna SAD-a.

Sličan sadržaj