Što se događa s vremenom? Većem dijelu Hrvatske ekstremno kišan rujan već sada!

Clipboard01

S kime god smo proteklih dana imali prilike razgovarati o vremenu, jedini komentar koji smo dobili je “ludo vrijeme”. Ljeta kao da nismo imali, iako smo službeno još uvijek u tom kalendarskom godišnjem dobu. Kakvo nam je ljeto bilo najbolje govori podatak s naše postaje Rijeka, Pehlin koja je samo jedan dan u srpnju imala najvišu dnevnu temperaturu od 36°C. Svi ostal dani bili su temperaturno ispod tih vrijednosti.

Ljeto je bilo kišovito, a i početak klimatološke jeseni nastavio je punom parom. O tome svjedoče brojni izvještaji iz cijele Hrvatske. Gotovo da nije bilo razlike između kopna i obale, padali su brojni kišni rekordi, a oborinski podaci za rujan fasciniraju. Sve to uz priče o poplavama, velikim količinama kiše, porastima vodostaja rijeka.

Do sada smo u rujnu ispratili dvije ciklone koje su bile vrlo izdašne, čak i pretjerano u nekim krajevima Hrvatske. Podaci iz nekih mjesta naprosto su nevjerojatni. I nije neka novost kad u Rijeci padne 200 mm kiše, čak štoviše, Rijeka je još uvijek ispod oborinskog prosjeka za rujan. “Junaci” se zovu drugim imenom.

Unutrašnjost je do sada u rujnu na brojnim lokacijama dobila preko 200 mm kiše, Dalmacija s otocima preko 200, a Dubrovnik čak preko 300 mm kiše. Brojku 300 prešli su ili joj se približili i neka mjesta Gorskog kotara i Like.

Kad jedna Slavonija u svojim djelovima dobije preko 250 mm kiše u samo dvije ciklone, jasno je da je situacija vrlo ozbiljna, jer za razliku od Rijeke, ta voda nema kamo otići, zemlja je zasićena, a vodostaji neumitno rastu. Sve to rezultira ponavljanjem priče iz svibnja, o poplavama. Na sreću scenarij se ne ponavlja baš u detalje, što znači da još dobro i prolazimo, ali je problem da se sada radi o većoj površini zahvaćenog područja, za raazliku od poplava u svibnju.

Već sada je jasno da će rujan u većem dijelu Hrvatske biti ekstremno kišovit mjesec. Problem je da smo tek na njegovoj polovici, a već imamo “300-litraše”. Što li će tek biti do kraja mjeseca? Ilustracije radi, prosjek u unutrašnjosti za rujan je 80-100 mm kiše, a Varaždin i Lipik imaju preko 250 mm oborine u rujnu.

Na kraju kad se sve zbroji i oduzme dijelovi PGŽ još su i dobro prošli što se tiče kiše, ali i tu ima ekstremnih iznimaka.

Delnice su u dvije ciklone dobile točno 300 mm kiše. To je daleko najviše od svih mjesta u PGŽ. Općenito je Gorski kotar dobio više kiše od Kvarnera. U Pargu su pala 194 mm, a u Crnom Lugu 186 mm kiše.
Kvarner malo zaostaje po tom pitanju, ali uglavnom se radi o ujednačenim brojkama. Otoci su dobili najviše kiše. 154 mm palo je u Rabu, 148 mm u Omišlju na otoku Krku, 140 mm u gradu Krku, dok je Mali Lošinj odmah tu sa 137 mm kiše.
Riječko područje od ovih je ciklona dobilo najmanje oborine u PGŽ. Prednjače Bakar i Rijeka sa 134 mm, dok je u Kukuljanovu izmjereno 125 mm kiše.
Ako promotrimo bolje, nema postaje u PGŽ koja do sada u rujnu nije premašila 120 mm oborine. To nam dovoljno govori o intenzitetu promjena koje su se događale do sada u mjesecu. A tek smo ispratili njegov prvi dio.

Prosjek oborina za rujan u Rijeci iznosi 175 mm. Još 40 mm do ispunjavanja oborinskog prosjeka i još 15 dana do kraja mjeseca. Na prognostičkim kartama nema smirivanja vremena tako da je dosta izvjesno da će prosjek biti ispunjen. O apsolutnom maksimumu od 481 mm iz 1960. nema ni govora, jer je teško očekivati da će do kraja mjeseca pasti još 3 puta više kiše nego u prvih 15 dana rujna.

Pitaju nas mnogi: “Koji je razlog tolikoj kiši ovog ljeta?” Odgovaramo da je tome krivac raspored sinoptičkih sustava nad Europom kojeg se ne bi posramilo ni srce zime. Obično se Velika Britanija nađe pod utjecajem anticiklone, koja tvori blok sustavima sa sjevera Europe, čije fronte pri tome nemaju gdje nego na toplo Sredozemlje, gdje nastane ciklona, koja bude dovoljno jaka da svoj utjecaj ima i nekoliko dana.
Razlika je jedino u tome da je tih situacija i ciklona ovog ljeta bilo u ekstremnim količinama. Da je srce zime, od ovakvog bi rasporeda sustava doslovno grcali u snijegu. Kako je još uvijek pretoplo sve rezultira obilnim kišnim oborinama.

Nećemo ulaziti u to kakva će biti zima, pokazat će vrijeme. I ljeto nam je po dugoročnim prognozama trebalo biti dugo i vruće…

Naslovna: Oborine do sada u rujnu na području PGŽ, Izvor: pljusak.com

Sličan sadržaj