Tropi: Odile uragan 3. kategorije, tajfun Kalmaegi prešao preko Filipina, uragan Edouard na Atlantiku

Od našeg zadnjeg tropskog izvještaja tropi su se jako razmahali. To se posebno odnosi na prerastanje tropske oluje Odile u uragan. U tadašnjem javljanju pisali smo o tome, kako prognoze ne vide jači uragan od 1. kategorije, uz kretanje paralelno, ali dalje od meksičke obale.
Došlo je do promjene plana, Odile se odlučio poigrati s prognozama i trenutno je riječ o razornom uraganu 3. kategorije koji se kreće u smjeru Kalifornijskog zaljeva, što se vidi na slici ispod. Prije nekoliko izlaza govorilo se i o uraganu vrlo razorne 4. kategorije.

Kao što se može vidjeti, prognoze ga ponovno vide i kao uragan 4. kategorije dok bude prolazio uz najjužnije dijelove Kalifornijskog zaljeva, a zatim bi dalje prema sjeveroistoku uslijedilo slabljenje.
U nedjelju ujutro Odile je bio uragan 4. kategorije, a poslijepodne je oslabio na 3. kategoriju s udarima vjetra i do 249 km/h.
Iako centrom ne prelazi preko kopna, prolazit će dovoljno blizu da području Kalifornijskog zaljeva, posebno južnog djela donese po život opasne vremenske uvjete.
Krećući se u smjeru sjevera i hladnije vode brzo će slabjeti, ali će od njega ostati dovoljno vlage da ponovno stvori mogućnost poplava jugozapadu SAD-a.

Filipini
Preko Filipina je prešao tajfun Kalmaegi i već sada nalazi se na otvorenom moru i kreće se u smjeru Kine. Sjever Filipina ga je oslabio pa se trenutno radi o tropskoj oluji, ali koja će ponovno prerasti u uragan.

Njegov utjecaj osjetio se u subotu navečer na Filipinima kada je zbog lošeg vremena i velikih valova potonuo trajekt, u blizini otoka Panaon. Dvoje ljudi je poginulo, a troje ozlijeđeno. Spasioci su uspjeli spasiti 144 osobe, a za nekima se još uvijek traga.
Ipak, isključuje se direktan utjecaj tajfuna, jer je njegov centar bio daleko na sjeveru. Tajfun je svojim rubom zahvatio podrručje kojim je plovio trajekt, stvarajući visoke valove i uvjete opasne za plovidbu.

Trenutno je Kalmaegi u Južnokineskom moru i kreće se prema Kini, gdje se na otoku Hainan očekuje tijekom utorka, a zatim će bez značajnijeg slabljenja nastaviti svoj put prema Vijetnamu.

Na Atlantiku uragan Edouard
Nakon nekoliko dana što je imao status tropske oluje, Edouard je jačanjem u nedjelju postao uraganom 1. kategorije, čime je postao 4. uragan na Atlantiku ove sezone.
Trenutno se kreće u smjeru Bermude, ali do tamo neće doći, jer će prije Bermude okrenuti put sjevera. Do tada može već steći status uragana 3. kategorije. Ipak, stanovnništvo treba biti na oprezu zbog mogućnosti većih valova i porasta razine mora.
Prolaskom dosta istočnije od Bermude, okrenut će smjer uz slabljenje prema Europi pa bi mu se uz stalno slabljenje na putu mogli naći i Azori. Do tada bi, zbog hladnije vode, trebao izgubiti i tropska svojstva.
Ipak, njegov utjecaj mogao bi se osjetiti na krajnjem zapadu Europe. Britanci bi tako zbog anticiklone nad njima i topline mogli imati ljeto i do kraja rujna.

Slike: wunderground.com i accuweather.com

Sličan sadržaj