Strana zvijezda prošla kroz Sunčev sustav


Strana je zvijezda prošla prije 70 tisuća godina kroz Sunčev sustav, objavili su astronomi koji smatraju da je njezin utjecaj na naše svemirsko susjedstvo bio zanemariv jer je mogla promijeniti putanju ponekog kometa i usmjeriti ih prema unutarnjem dijelu Sunčeva sustava.

Međunarodni tim znanstvenika, koji je svoje otkriće objavio u časopisu Astrophysical Journal Letters, kazao je kako se približila na udaljenost koja je pet puta manja od nama trenutno najbliže zvijezde Proxime Centauri.

Crveni patuljak poznat kao Scholzova zvijezda prošao je vanjskim rubom Sunčeva sustava odnosno područjem poznatim kao Oortov oblak. Scholzova zvijezda na tom putu nije bila sama već ju je pratila druga zvijezda tzv. smeđi patuljak. Radi se o ‘neostvarenim’ zvijezdama kojima manjka potrebna masa za fuziju u jezgri.

Proučavanje putanje Scholzove zvijezde, koja je sada od Zemlje udaljena 20 svjetlosnih godina, sugerira da je prije 70.000 godina ta zvijezda prošla na 0,8 svjetlosnih godina od Sunca. Proxima Centauri je, primjerice, udaljena 4,2 svjetlosne godine.

Znanstvenici sa sveučilišta Rochester kažu kako su 98 posto sigurni da je Scholzova zvijezda putovala kroz vanjski Oortov oblak – područje na rubu Sunčeva sustava ispunjeno bilijunima ledenih kometa.

Nije poznato da je ijedna druga zvijezda prošla tako blizu Sunčeva sustava.

Izvor: HINA

Sličan sadržaj