Stručnjaci: Strogi građevinski propisi spasili živote u snažnom potresu u Čileu

Strogi građevinski propisi i spremnost stanovništa koji žive u području vulkana i pukotina u tla vjerovatno je spasilo život velikom broju ljudi. Dužnosnici su rekli kako su poginuli u potresu stradali od klizišta, srčanog udara i nestašica struje.

Geofizičar John Bellini rekao je kako je Čileanski narod pripremljen za ovakve situacije, te kako imaju izrazito dobru gradnju. Naglasio je kako bi potres ovakve magniture u drugim dijelovima ostavio daleko veće posljedice. Više od 2.500 domova pretrpilo je ozbiljne strukturne štete, većina tih domova građena je s lošom izdradom iz državne blagajne.
Čileanski predsjednik pohvalio je sve lokalne vlasti i naglasio kako je ovo jasan primjer složnosti zajednice u takvim situacijama.

Predsjednik Čilea rekao je kako građevinski zakoni oko gradnja domova imaju najveću ulogu za zemlje u kojima su potresi vrlo česti. Prisjetimo se potresa 2010, kada je oko 500 osoba poginula uslijed potresa od 8,8 stupnjeva po Richteru. Taj potres je bio toliko jak da je čak grad pomjerio 10 metara zapadno.

Foto: NBC News

Sličan sadržaj