SUBOTNJA NEVREMENA I LOŠINJSKA PIJAVICA / STIŽE HLADAN ZRAK SA SJEVERA: HLADNOĆA, BURA, MALO SNIJEGA GORSKOM KOTARU / SNIJEG SLAVONIJI, LICI I TALIJANSKOJ STRANI JADRANA


Pula, Sendi Smoljo

Subota je također bila pod utjecajem ciklone nad srednjom Italijom, čiji se centar danas pomaknuo na jug Italije. Zabilježene su brojne grmljavinske nestabilnosti, a na lošinjskom području pojavila se i pijavica.

Od ove ciklone dalmatinsko područje dobilo je najviše kiše, a na mnogim postajama, poput Makarske premašen je i prosjek za studeni, i to samo u jednom danu. Podsjećamo, tijekom petka i subote makarsko područje dobilo je veću količinu kiše, a službena postaja dojavila je o količini od čak 126 mm kiše. U ostatku srednje Dalmacije ciklona je također donijela obilnije oborine, nerijetko preko 50 mm. Velika količina oborina dovela je i do porasta vodostaja rijeka, ali prema podacima koje imamo situacija je pod kontrolom. Sve to začinjeno je i brojnim udarima gromova i nestancima struje pa su i službe imale posla.

Kada već govorimo o vodostajima, treba reći da su Sava i Kupa s konstatnim porastima i da su uvedene pripremne i redovne mjere obrane od poplave na nekim lokacijama.

U unutrašnjosti nije bilo značajnijih oborina od ove ciklone, uglavnom se radi o količini oborina do 50 mm, dok ih na području Slavonije većinom nije bilo.

Što se naše županije tiče, subota navečer posebno je bila zanimljiva na lošinjskom području. Spojio se niz slučajnih okolnosti, a pravi sretnik bio je fotograf Vilson Berisha, koji je u jednom kadru imao dugu, pijavicu i shelf cloud.

Malo o količinama oborine u PGŽ. Prema službenim postajama do jutarnjih sati palo je do 15 mm kiše, dakle bez značajnije kiše. Nedjelja je donijela i dosta sunca pa većih milimetara nije bilo.
U Dalmaciji jedino treba izdvojiti Korčulu sa 12 mm, a u unutrašnjosti Bedekovčinu s 14 mm.

Malo i o snijegu. Uglavnom se otopio. U Begovom Razdolju 9 cm, Gospiću 1 cm, a jedino na Zavižanu zbog nadmorske visine opstaje s gotovo pola metra (46 cm).

Idućih dana skoro nigdje u Hrvatskoj temperature neće predstavljati problem za padanje snijega, ali izostanak ciklone većinom hoće. Sa sjevera stiže značajna količina hladnog zraka s kojim će temperature još dodatno pasti, posvuda će biti hladno, a dodatan osjet hladnoće pojačavat će jak vjetar sjevernih smjerova.
Prema današnjim prognostičkim materijalima bura će biti i olujna s orkanskim udarima, a ponovno bi olujne udara bure moglo biti i u Rijeci!

Vrijeme će u PGŽ uglavnom biti suho i djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, a u Gorskom kotaru može pasti malo snijega.
Potpuna suprotnost bit će u Slavoniji i Lici koje će dobiti i snježni pokrivač, a sve zbog položaja ciklone koja će biti istočnije od Hrvatske.
Zanimljiva situacija bit će na talijanskoj strani Jadrana u srijedu i četvrtak gdje će olujna bura prelazeći Jadran sa sobom pokupiti i vlagu te snijeg donijeti primjerice Anconi i Pescari. To se u Sjevernoj Americi događa na Velikim Jezerima. Snažni vjetrovi s njih pokupe vlagu i onda se istresu u obliku snijega primjerice u Chicagu. Radi se o tzv. jezerskom snježnom efektu. Sad bi neki rekli, eh što nismo s druge strane Jadrana.
Ovo što smo rekli za Slavoniju, Liku, Pescaru i Anconu vidi se i na priloženom akumuliranom snijegu za srijedu, a susnježice može biti i na otvorenom moru srednjeg Jadrana.

U ovom moru informacija koje smo vam dali još na kraju samo kraći rezime onoga što nas očekuje. U Hrvatskoj hladno, snijeg u Lici i Slavoniji, malo u Gorskom kotaru, na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima, a olujne bure, po trenutnim materijalima bit će i u Rijeci. Ostane li ovako posebnu vijest pripremamo o najavi bure.
Jako će zahladiti, temperature duž obale neće prijećina sjeveru 5, a na jugu 10°C, a na kopnu jedva iznad nule, u gorju u minusu. Kapa, šal i rukavice neka budu u pripremi. Stiže zima!

Sličan sadržaj