Subotnje nevrijeme u Zagrebu, pijavica kod Venecije (FOTO, VIDEO) / Više sunca i topline idućih dana

Novi Vinodolski@Goran/RIMETEO
Novi Vinodolski@Goran/RIMETEO

Prvi tjedan klimatološkog ljeta obilježilo je promjenjivo i nestabilno vrijeme, zbog kruženja vlažnog i nestabilnog zraka, ne samo nad našim područjem, već i nad većim dijelom Europe.

Takvo vrijeme obilježeno je s dosta oblaka, povremeno i oborina, ponegdje i obilnijih. Oborine su nastajale lokalno, što je predstavljalo problem svima kojima se bave prognozom vremena. Modeli su teško predviđali gdje će točno oborine nastajati i koliko će ih biti. Ponegdje su i izostale. Stoga je prognoza glasila “Promjenjivo oblačno uz mogućnost lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom…”

Parg je tijekom tjedna (do nedjelje) dobio 15 mm kiše. U Rijeci je pao 21 mm kiše, dok su službene postaje u Rabu i Malom Lošinju dobile tek 2 mm kiše.

Lokalno je ovih dana bilo i jačih grmljavinskih nevremena pa tako i tijekom subote. U subotu kasno poslijepodne jako grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom pa i tučom pogodilo je Zagreb. Nevrijeme je osobito intenzivno bilo u centru grada gdje su zabilježene i mnogobrojne dojave o poplavama.
Na službenim postajama zagrebačkog područja palo je između 26 i 32 mm kiše. Osim Zagreba, više kiše tijekom subote dobio je i Pazin u kojem je palo 18 mm kiše.

Nestabilna subota odmah po svom početku bila je i na području Venecije. U 08:30 velika pijavica zahvatila je područje u blizini mjesta Chioggia. Chioggia je poznata kao ribarski gradić u blizini Venecije. Pijavica nije prouzročila veće materijalne štete, a ni ozlijeđenih nije bilo.

Nedjeljno prijepodne proteklo je uz nestabilnu atmosferu, a trenutno na sjevernom Jadranu je umjereno do pretežno oblačno vrijeme, bez oborina, možda mjestimice ima koje kapi kiše a da ju radar “ne bilježi”. Vjetar je slab do umjeren, promjenjiva smjera.
Mali Lošinj mjeri 27°C, slijedi Rab s 24°C, Buzet, Poreč i Umag 23°C, Bakar, Cres, Crikvenica, Malinska, Pula i Rovinj 22°C, Krk, Labin, Rijeka i Senj 21°C, Hreljin, Kukuljanovo i Opatija 20°C te Pazin 19°C.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme je na području Gorskog kotara i Like uz mjestimične nestabilnosti praćene grmljavinom, osobito u istočnoj Lici.
Gospić i Otočac mjere 22°C, slijede Delnice s 20°C, Crni Lug 18°C, Parg 14°C, Platak 12°C te Zavižan 10°C.

Nestabilnosti će biti moguće i tijekom ponedjeljka, posebno na riječkom području i u Gorskom kotaru što se PGŽ tiče, a od ostalih područja pljuskovi su mogući posvuda osim u obalnom i otočnom području Dalmacije.
U utorak će ojačati anticiklona pa se posvuda u Hrvatskoj očekuje pretežno ili djelomice sunčano vrijeme, ali i dalje ostaje mogućnost za lokalne pljuskove. Samim time i temperature će malo porasti.
U sličnom ozračju proteći će i srijeda, mogućnost za pljuskove će biti još manja, iako će i dalje postojati.
U četvrtak ponovno mogućnost pljuskova, petak i subota stabilniji.

Dakle, ukratko, još u ponedjeljak kiša može dominirati vremenom u PGŽ, no od utorka primat će preuzeti sunce i toplina, iako uz mogućnost za lokalne pljuskove, posebno u srijedu i četvrtak. Petak i subota stabilniji, a u nedjelju bi moglo započeti – dulje kišno razdoblje!
Temperatura oko prosjeka za doba godine, ljetnih vrućina nema na vidiku.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Nevrijeme u Zagrebu, Izvor: Facebook/Zakaj volim Zagreb
91aafc934cbf9ec9ba435617f0becdac

d7d06df82405274cf324d3bcc29250c3

upload picture

Chioggia, Italija (youreporter.t)

Sličan sadržaj