Supertajfun Doplhin: 2. supertajfun u svibnju na zapadnom Pacifiku

dolphin-may16

Još se nikada u povijesti praćenja tropskih suatava nije dogodilo da se u svibnju neke godine formiraju čak dva supertajfuna 5. kategorije na zapadnom Pacifiku. Ove iznadprosječno aktivne godine, to je pošlo “za rukom” Noulu i Doplhinu.

Prošlog tjedna Noul je zahvatio sjever Filipina, a zatim se udaljio prema Japanu, kojeg je uglavnom zaobišao. Njegov nasljednik, supertajfun Doplhin, prešao je preko Marijanskih otoka kao sustav 2. kategorije, a zatim po prolasku naglo ojačao na iznimno opasnu 5. kategoriju tako da možemo reći da je stanovništvo Marijanskih otoka dobro i prošlo.
Zabilježena je materijalna šteta, dok je 60% otoka ostalo bez struje, no to nije ništa usporedbi s destruktivnim superatajfunom 5. kategorije stalne brzine vjetra od 255 km/h, koji bi se dogodio, samo da je dan ranije započeo s naglom intenzifikacijom.

Trenutno se kreće u smjeru sjewvera kao tajfun 4. kategorije, stalne brzine vjetra od 230 km/h, a idućih dana izgledno je njegovo slabljenje. Japan će ostati pošteđen njegovog glavnog utjecaja.

Time je Doplhin postao 5. sustav najjače kategorije u tropskim morima ove godine. Prije njega to su još bili: Eunice (Indijski ocean), Pam (Tihi ocean), Maysak (Tihi ocean) i Noul (Tihi ocean).

Naslovna: Satelitska snimka supertajfuna Dolphin; Izvor: NASA

Sličan sadržaj