SVE JE SPREMNO ZA OLUJE, SAD I KANADA “IZMEĐU DVIJE VATRE”


Prva snažna zimska oluja pohodit će pacifiki sjeverozapad ovok vikenda, a istovremeno, atlantskom istoku također se sprema oluja, iako ne sa zimskim scenarijem.

ZAPAD SJEVERNE AMERIKE
Najavili smo već proteklih dana da se zapadu SAD-a i Kanade za ovaj vikend sprema dolazak jakog zimskog sustava koji će lokalno uz vjetar donijeti i do 100 mm kiše. To se posebno odnosi na područje Britanske Kolumbije u Kanadi.
Kombinacija jakog sustava s Aljaske (naslovna slika) i ostataka tropskog sustava Pabuk, mogli bi dovesti i do poplava na većem području uz opasnost klizišta i odrona.

Prvo će zahvatiti Britansku Kolumbiju, zatim Washington, Oregon i konačno sjever Kalifornije. Iako se u početku činilo da će snijeg ići i niže od 1000 metara, ne očekuje se ispod 2000 metara.

ISTOK SJEVERNE AMERIKE
Istovremeno, prema istočnoj obali SAD-a i Kanadi stiže jaka ciklona s vjetrom i kišom, koj je krenula od Bermude. Prema najnovijim prognozama, oluja će ostati istočno od megalopolisa “Bos-Wash” to jest držati se podalje od najnaseljenijeg područja SAD-a.
Zato bi se na udaru mogao naći krajnji sjever zemlje i atlantski dio Kanade, a još u početku utjecaj ovog sustava osjećat će Bermuda. Utjecaj oluje na veći dio istoka SAD-a bit će minimalan, dok Kanađani ovaj sustav neće moći izbjeći.

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj