Svibanj 2014.: Drugi zaredom mjesec najtopliji na svijetu, otkako postoje mjerenja

201405

Svibanj 2014. godine najtopliji je svibanj na Zemlji, otkako su počela mjerenja 1880., čime je srušen dosadašnji rekord iz 2010. Nastavio je niz najtoplijeg travnja.

Prosječna globalna temperatura na Zemlji je iznosila 15.64°C, što je za 0.74 °C više od temperaturnog prosjeka za 20. stoljeće za mjesec svibanj koji iznosi 14.8°C.

Ovaj je svibanj trideset i deveti uzastopni svibanj koji je topliji od prosjeka (zadnji puta je svibanj bio hladniji od prosjeka 1976. godine. Ovogodišnji svibanj je i 351. uzastopni mjesec koji je na globalnoj razini topliji od prosjeka. Posljednji mjesec koji je na globalnoj razini bio hladniji od prosjeka je bila veljača 1985. godine.

Temperatura kopnenih površina na Zemlji je u svibnju bila za 1.13 °C veća od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 11.1 °C. (4. najtopliji svibanj)

Prosječna temperatura svjetskih oceana u svibnju 2014. je bila za 0.59 °C viša od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 16.3 °C. To je rekordna vrijednost za svibanj. Izjednačeno je i najveće temperaturno odstupanje za površinsku temperaturu svjetskih oceana za bilo koji mjesec u godini.
Prosječna temperatura oceana na sjevernoj polutci je u svibnju bila rekordno visoka, za 0.60°C veća od prosjeka.

Na sjevernoj polutci svibanj je sa temperaturnim odstupanjem od +0.79 °C bio treći najtopliji svibanj. Na južnoj polutci je sa temperaturnim odstupanjem od +0.68 °C ovogodišnji svibanj bio je rekordan.

U Europi su Latvija i Norveška zabilježile rekordno topli svibanj. U Aziji je svibanj bio rekordno topao u Južnoj Koreji. Rekordno toplo u svibnju je bilo i u dijelovima središnje Azije i Australije.

Ekstremna količina oborina pala je u dijelovima središnje i istočne Europe, te u manjim dijelovima ekvatorijalne Afrike. Ekstremno sušni svibanj zabilježen je u sjevernim i istočnim predjelima Južne Amerike te u dijelovima sjeverne i istočne Australije.

Sličan sadržaj