Švicarski ledenjaci izgubili desetinu svojeg volumena u zadnjih pet godina

Ilustracija

U mjesecu lipnju, drugome najtoplijem lipnju u Švicarskoj, količina otopljenog leda bila je jednaka godišnjoj potrošnji pitke vode u Švicarskoj, izvijestila je Akademija u Bernu. Ledenjaci, zaštitni znak Švicarske, izgubili su desetinu svojeg volumena u zadnjih pet godina, što je najbrža zabilježena stopa njihova otapanja dosad, podaci su švicarske Akademije prirodnih znanosti.

U istočnom dijelu zemlje i na sjevernim padinama Alpa brojni su ledenjaci ove godine izgubili između jednog i dva metra debljine. Od početka 20. stoljeća nestalo je više od 500 manjih švicarskih ledenjaka. 

Međunarodna grupacija stručnjaka za klimatologiju (GIEC) još je prošle godine opetovano upozorila na alarmantnu brzinu globalnog zagrijavanja, a podaci švicarskih stručnjaka nažalost idu u prilog poznatim podacima.

Izjavili su da je otapanje ledenjaka izravno povezano s klimatskim promjenama jer su oni vrlo osjetljivi na povećanje temperature zraka, a temperature su pak povezane s povećanom koncentracijom ugljičnog dioksida u atmosferi.

Ako se globalno zatopljavanje nastavi ovim tempom, brojni manji ledenjaci potpuno će nestati, a veći ledenjaci postat će još niži jer će se nastaviti otapati.

Za dvadesetak godina vjerojatno ćemo se i dalje moći diviti ledenjacima poput primjerice Aletscha, najvećeg alpskog ledenjaka u švicarskom kantonu Valais, no nestanak i otapanje ledenjaka globalno će se ubrzavati, upozorila je Akademija, javlja hrt.hr .

Sličan sadržaj