Temperature osjetno pale, slab snijeg moguć i na dijelu Kvarnera

Zimski početak kalendarskog proljeća

Ulaskom u novi tjedan nad naše se područje spustila velika količina hladnoga sibirskoga zraka koji je donio osjetno zahladnjenje, malo snijega u Gorskome kotaru te olujnu buru na Kvarneru.
Da je poprilično zahladnjelo osjetimo na svojoj koži, ali i pogledom na jutarnje temperature zraka na postajama DHMZ-a u ponedjeljak, od 7 sati: Rijeka 1°C, Rab 2°C, a Mali Lošinj 3°C. Najhladnije je naravno bilo u Gorskome kotaru, no zbog situacije s potresom u Zagrebu (zgrada na Griču pretrpjela oštećenja) niti jedna postaja koja inače javlja o vremenu u Gorskome kotaru (Crni Lug, Delnice, Parg) nema mjerljivih podataka.

Bura koja je počela puhati još u subotu navečer, u nedjelju navečer dodatno je dobivala na snazi. Prema podatku automatskih postaja DHMZ-a, od nedjelje ujutro, u Bakarcu su udari dosezali gotovo 144 km/h, dok su u nedjelju navečer na Krčkom mostu mjereni udari i od gotovo 150 km/h. U Rijeci (Kozala) je u nedjelju navečer bilo olujnih udara vjetra, izmjereno je do 70 km/h.

Sinoptička situacija

Hladnije vrijeme ovoga puta zadržat će se malo duže nego dosadašnji prodori hladnog zraka koji su protekle zime trajali po dan ili dva. Hladnoću nam je spustila anticiklona koja se trenutno nalazi centrom iznad Poljske dok po svojoj prednjoj strani iz Rusije preko Ukrajine i Mađarske spušta hladan zrak. Ona ujedno „čuva” sjever Europe od pristizanja novih ciklona, a kada se ovakva količina hladnoga zraka prelije nad ugrijani Mediteran, nerijetko se zna uspostaviti visinska ciklona koja se i ovaj put stvorila te se trenutno nalazi centrom iznad istoka Hrvatske i sjevera Srbije.

DHMZ

Ona će povući nešto vlažnijeg zraka iz Crnog Mora, a zbog svoje putanje, najviše će zahvatiti istočna i središnja područja Balkana. Na području Like i Slavonije te osobito Bosne i Srbije donijet će znatnu količinu snijega čak i do nizina, dok će zapadni krajevi Hrvatske proći uglavnom dosta suho.
Razlog je taj što se visinska ciklona neće toliko pomaknuti zapadnije što će našem području osigurati konstantan protok bure, a zbog koje na kraju Rijeka u većini situacija ostaje suha. Gorski kotar u ovakvoj situaciji može nakupiti i desetak centimetara snijega.

Druga (obična) ciklona razvila se kod Maroka te će se nastojati ovih dana pomicati dublje prema Mediteranu, a kako se bude sve bliže nama približavala tako će se dijelom spojiti sa visinskom ciklonom te zbog velike razlike u temperaturi i dodatno ojačati.
Kako ciklona bude jačala tako će topli zrak sve više gurati prema sjevernom Jadranu pa bi od petka trebalo postepeno okrenuti na sve toplije vrijeme, odnosno oko prosjeka, no oborina će, pogotovo na Kvarneru, biti malo, a moguće i nimalo.

Prognoza vremena

Ponedjeljak je na Kvarneru donio hladno vjetrovito i vedro jutro, a slično, uz nešto više naoblake očekuje se do kraja dana. U Gorskom kotaru već ima umjerene naoblake, a popodne će je biti još, a prema večeri će rasti mogućnost snijega u Gorskom kotaru. Bura će na Kvarneru tijekom dana malo oslabiti, a zatim navečer ponovno ojačati na jaku i olujnu s orkanskim udarima. U Gorskom kotaru se očekuje slab do umjeren sjeveroistočnjak. Dnevna temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, a u Gorskom kotaru od – 3 do 2°C.

Utorak donosi nešto više naoblake, na Kvarneru uglavnom visinske i bez oborina, a u Gorskom kotaru već od jutra uz slab snijeg koji bi u dužim intervalima padao do kraja dana. Pritom se očekuje stvaranje pokrivača od 5 – 10 cm, a u istočnom i južnom dijelu Gorskoga kotara i do 20 cm. Bura će ponovno u jutarnjim satima dostići vrhunac. Puhat će jako i olujno s orkanskim udarima, a zatim će malo oslabiti na jaku s olujnim udarima. Zbog toga će na istočnom priobalju, ali i otocima bližim istočnom priobalju biti snijega nođšenog burom, a slabog snijega nošenog burom može biti i na riječkom području, naročito predjelima bližima Goskome kotaru. Jutarnja temperatura na Kvarneru od – 3 do 2°C, a u Gorskom kotaru od – 9 do – 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru od – 2 do 3°C.

IstraMet

U srijedu još na Kvarneru pretežno vedro, moguća su povremena razdoblja umjerene naoblake dok u Gorskom kotaru oblačno cijeli dan uz slab snijeg pa bi do kraja dana moglo pasti dodatnih 5 – 10 cm, lokalno i više. Na Kvarneru, uz Grobničke Alpe može biti snijega nošenog burom. Bura će nastaviti puhati jako i olujno s orkanskim udarima dok u Gorskom kotaru uz slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od – 2 do 3°C, a u Gorskom kotaru od – 8 do – 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od – 3 do 2°C.

IstraMet

Četvrtak i petak na Kvarneru oblačni dok u Gorskom kotaru i dalje uz povremeni slab snijeg.

Dakle, zimski tjedan pred nama. Na Kvarneru uz olujnu buru koja će stvarati probleme u prometu te osjećaj hladnijeg vremena, dok u Gorskom kotaru snijeg, a zatim od vikenda malo mirnije i toplije vrijeme.

Sličan sadržaj