Tijekom srijede brza i jaka promjena vremena: Olujni i orkanski udari bure i sjeveroistočnjaka, lokalno obilnije oborine, snijeg u Gorskom kotaru

web_fronte_sutra1234567

Ušli smo u posljednji mjesec klimatološke zime, a osim onog nešto izraženijeg vala hladnoće tijekom siječnja, zima je i dalje na čekanju. Vidjelo se to i po temperaturama prvog dana veljače kada je u Sisku temperatura išla i do 20°C.

Kvarner i Gorski kotar uobičajeno su u ovim situacijama najhladniji od svih, jer se zadržava tmurno vrijeme zbog dotoka vlažnog i nestabilnog zraka s jugozapada. Tako je prvi dan veljače u Rijeci izmjereno i 15°C, a ništa hladnije nije bilo ni u ostatku područja, dok se Gorski kotar grijao također do 15°C.

Prava je to suprotnost u odnosu na početak veljače 2012. godine. Prvog dana veljače u Rijeci je izmjerena najviša dnevna temperatura od 1°C, što je tek bio uvod u 15 ledenih dana koji su uslijedili, naravno bez oborina.

Ove nas veljače ništa slično ne očekuje, a zima će samo tijekom sljedeća tri dana podsjetiti sve da je itekako prisutna, makar kalendarski.

Još prošlog tjedna najavili smo dolazak zahladnjenja koje nam stiže sa sjeverozapada Europe, točnije s Atlantika, gdje se tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana premještala jaka ciklona, koja se u ovim trenucima nalazi nad Skandinavijom, čija se hladna fronta već danas spušta prema Alpama, a ispred fronte s jugozapadne strane po visini u naše krajeve pritječe nestabilan i topliji zrak.

Zbog toga je vrijeme pretežno i potpuno oblačno, a na širem riječkom područjuima i magle ili niske naoblake. Mjestimice ima slabe rosulje. Vjetar je slab, južnih smjerova.
Bakar, Crikvenica, Malinska, Rab, Senj i Volosko mjere 14°C, slijede Cres, Krk i Mali Lošinj s 13°C, Opatija i Rijeka 12°C, Čavle 11°C te Cernik, Hreljin i Kukuljanovo 10°C.
Na području Gorskog kotara i Like je pretežno i potpuno oblačno vrijeme, mjestimice uz slabu kišu. Ponegdje ima i magle. Vjetar je umjeren, mjestimice i jak, južnih smjerova.
Gospić mjeri 13°C, slijede Parg i Delnice s 9°C, Crni Lug 8°C, Mirkovica 7°C te Zavižan 4°C.

U prvom dijelu srijede još se ništa bitnije neće događati, zadržat će se pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom. Od poslijepodnevnih sati počet će intenzivnija meteorološka zbivanja, kiša će jačati, a glavnina oborina očekuje se kasno navečer kada su mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom, naročito na otocima.
Hladna fronta brzo će donositi zahladnjenje, tako da će u gorju već kasnije poslijepodne kiša prijeći u snijeg, prvo na najvišim predjelima, a do kasno navečer snijeg bi trebao padati na većem dijelu gorskog područja. Može se formirati i do 20 cm snježnog pokrivača.
Obala i otoci Kvarnera, osim puno kiše, vidjet će i buru, koja će kasno navečer naglo ojačati te mjeriti olujne, a na istočnom priobalju čak i orkanske udare. Već do jutra bi trebala oslabjeti, ali svakako valja istaknuti vjerojatnost opasnog vjetra. U Gorskom kotau bit će i olujnih udara sjeveroistočnog vjetra, a uz snijeg koji će padati moguće je stvaranje snježnih zapuha.
Snijega će biti i na predjelima bližima obali iznad 600 metara.

Fronta će biti kratka, a “slatka”. Već u četvrtak ujutro i kasno prijepodne doći će do razvedravanja uz nastavak osjetno svježijeg vremena, a stabilizacija uz hladno jutro bit će prisutna i u petak. Od subote ponovno toplije uz povratak kišnog razdoblja.

Dakle, izražena, ali kratkotrajna promjena stiže. Bit će to samo dobar pokušaj zime da vrati stvari gdje pripadaju. S jedne strane postoje naznake većih promjena za kraj veljače, a s druge strane svizac Phil koji je najavio dolazak ranog proljeća. Olakotna je okolnost da je Phil “ekspert” za SAD i da su mu prognoze uglavnom netočne.

U svakom slučaju, poželjno bi bilo da se u srijedu poslijepodne i navečer ne kreće na put, ako se baš ne mora. Više je razloga za to: obilna kiša, vjetar, snijeg.

Naslovna: DHMZ

Sličan sadržaj