Tlak u padu, jugo u jačanju, kiša u dolasku / Što očekivati od promjene?

Clipboard01

Nakon dva sunčana dana za veći dio PGŽ, napokon se nešto konkretnije događa na prognostičkim kartama. Stiže dolina sa sjeverozapada Europe zbog čega tlak bilježi pad, a njegova vrijednost uglavnom je oko 1014 hPa.

Ona će dovesti do nestabilnije atmosfere te nas u danima koji slijede očekuje puno kiše, na jugu regije i vjetra uz manji pad temperature zraka. A oblaci su već stigli, iako kroz njih još uvijek probija i sunce.

U ostatku Hrvatske, kiša će biti moguća posvuda, ali u osjetno manjim količinama, posebn na jugu Dalmacije i u Slavoniji.

S dolinom, u PGŽ stiže jače pogoršanje vremena, s kišom i pljuskovima, a moguća je i pojava grmljavine. Na riječkom područje tako do subote može pasti i preko 100 mm kiše, na ostatku obale više od 50 mm, a najmanje kiše, očekuje se na jugu regije.
U Gorskom kotaru također dosta kišovito vrijeme, može pasti i do 100 mm oborine.

Uz kišu, bit će i vjetra, naročito na jugu Kvarnera i najvišem gorju Gorskog kotara. U Kvarneriću tako idućih dana jugo može imati i olujne udare, a olujni udari jugozapadnjaka mogući su i na najvišim vrhuncima Gorskog kotara.

Temperature će biti nešto niže, ali i dalje iznad prosjeka za doba godine.

Promjena s nestabilnim vremenom potrajat će sve do subote, kada će zapuhati bura, a temperature se još malo sniziti. Neće više biti povrtka na temperature koje smo imali ovih dana, kada je primjerice u Rabu izmjereno i 26°C.

web_6h_ob_uk_36

Sličan sadržaj