Uragan Fay doprinosi ponovnom jačanju ciklonalne aktivnosti Atlantika

Rtavn301

Nekadašnji uragan Fay tropski je sustav koji je pogodio Bermudu, donoseći obilnu kišu i vjetar. Status uragana kratko je imao, a trenutno se kreće u smjeru Europe snagom tropske oluje, čija je stalna brzina 100 km/h. Tlak u centru trenutno je 1005 hPa, a s njegovim slabljenjem još će malo porasti. No, tu ne prestaje Fayevo postojanje.

Ako pogledamo očekivanu sinoptičku situaciju po modelu GFS, vidljiv je ciklonalni gorostas s prognoziranim tlakom od čak 960 hPa u centru za utorak sredinom dana na Atlantiku.
Sustav bez tropskih karakteristika bit će izrazito snažan, što potvrđuje gustoća linija oko centra oluje. Očekuju se udari vjetra i od preko 120 km/h.

To nije Fay, on se nalazi nešto zapadnije s tlakom u centru od 1010 hPa, ali će nastaviti svoje kretanje prema velikoj cikloni, ali se ipak držati na distanci, dovoljno da proširi daljnje ciklonalno djelovanje u smjeru Europe.

To je početak novog ciklonalnog “vlaka” na Atlantiku te otvaranje zonalne struje gdje sustavi sa sjevera Kanade dolaze nad topli Atlantik, jačaju i premještaju se mlaznom strujom u smjeru istoka. Takva sinoptička situacija mogla bi na Atlantiku potrajati najmanje 10 dana.

Sličan sadržaj