Travanj 2015: Na globalnoj razini natprosječno topao, 4. najtopliji od početka sustavnog mjerenja

201504

Protekli mjesec, travanj 2015. godine, četvrti je najtopliji travanj na globalnoj razini od 1880., do kada sežu službena mjerenja. U ovotjednom mjesečnom izvješću taj je podatak iznijela NOAA.

Američka NASA prethodni je mjesec ocijenila trećim najtoplijim travnjem u povijesti.
No, napominju kako je čitavih prošlih 12 mjeseci bilo najtoplije vremensko razdoblje toga trajanja na cijelom planetu.

Prosječna je temperatura na Zemlji bila za 0.8°C viša od prosjeka za 20. stoljeće.
Oceanska voda, kao i kopneni predjeli, bilježila je porast temperature, ponajprije zahvaljujući El Niñu.  Temperaturnu razinu  prosjeka (također u odnosu na 20. st.) premašivala je za 0.6°C.

U izvješću se izdvaja nekoliko područja rekordne topline u travnju:
Kuba, dijelovi južnog Meksika, zapadni i središnji dio Južne Amerike, jug Brazila, regije Mauritanije te dijelovi istočne Tanzanije.

Lokaliteti središnjeg dijela Rusije travanjski su temperaturni prosjek ove godine povisili i za više od 5°C.

S druge strane, bilo je i dijelova Zemlje koji su mjerili temperature ispod prosjeka, no nije bilo novih “hladnih” temperaturnih rekorda.
Ispodprosječno toplo bilo je na zapadu Australije, dijelovima južne Azije, središnjem dijelu sjeverne Afrike te u istočnoj Kanadi.

Materijalna šteta od milijardu američkih dolara prouzrokovana je u prvoj dekadi travnja, na području američke središnje zaravni. Grmljavinska nevremena, tornada i tuča za sobom su ostavili štete velikih razmjera. Svotom nešto nižu, ali svakako ne mnogo jeftiniju štetu bilježe i žitelji Kalifornije. Višegodišnja suša tijekom ovoga je travnja uzela danak u gospodarstvu, oštetivši tamošnju poljoprivredu, ali i ostale grane gospodarstva koje su na svojim leđima ponijele teret redukcije vode za veliki novčani iznos.

Za rekordno nisku količinu arktičkog leda, o kojoj se pisalo još tijekom ožujka, ispostavilo se kako je ipak zauzela drugu najnižu razinu od početka mjerenja.
Arktičke temperature bile su od 1 do 3°C iznad iznosa višegodišnjeg prosjeka u travnju.

Nove “all-time” temperaturne rekorde u 2015. donosimo vam na karti svijeta – svi temperaturni rekordi (natprosječno toplog vremena) bilježeni su na južnoj polutci Zemlje; Izvor: Wunderground
http://icons.wxug.com/hurricane/2015/RecordTemps2015_global-apr.jpg

Naslovna: Temperature kopna i mora tijekom travnja 2015.; Izvor: NOAA

Sličan sadržaj