Trodnevni pregled oborina u PGŽ: Palo i preko 100 mm kiše / U ponedjeljak navečer nove obilne oborine na riječkom području (FOTO)


Dok ovo pišemo kiša se uglavnom povukla iz naše županije. Ponegdje još ima slabe i mjestimične kiše, ali to bi trebalo biti sve od očekivanih oborina za danas.
U protekla 3 dana bili smo pod intenzivnim ciklonalnim utjecajem, tijekom kojeg je na riječkom području pala obilna kiša, ponegdje ukupno i preko 100 milimetara, a detalnju listu na teelju podataka sa Pljusak.com, donosimo ispod:

Kosi – 106 mm
Klana – 98 mm
Čavle – 87 mm
Rijeka (Pehlin) – 84 mm
Poljane – 80 mm
Baška – 41 mm
Opatija – 37 mm
Velika Lešnica – 32 mm
Njivice – 21 mm
Susak – 21 mm
Cres – 19 mm
Delnice – 18 mm

Iz priloženog je razvidno kako je riječko područje dobilo glavninu oborina. Sukladno tome, logično je da je Rječina u porastu. Zadnji vodostaj u Martinovom Selu iznosi 79 cm, samo centimetar niže od granice za uvođenje redovnih mjera obrane od poplave.

Možemo garantirati da će redovne mjere biti uskoro uvedene, ako ne danas, onda svakako tijekom idućih 48 ili više sati, jer prognostički modeli vide u ponedjeljak navečer iza 19h ponovno jače oborine, koje će se u vrlo sličnom tempu nastaviti i veći dio utorka. Lokalno može pasti i novih 100 mm kiše.

Model Aladin/HR za ponedjeljak navečer

Detalje saznajte večeras iza 20h u posebnom pregledu vremena u novom tjednu.

Za kraj jedna zanimljivost. Apsolutni rekord oborina za Rijeku iznosi 323.6 milimetara iz 1969., a prosjek 119 mm.
Do 8. veljače u rijeci je palo preko 150 mm kiše, prosjek smo već prošli.

Na automatskim postajama Pljusak mreže, situacija je sljedeća:

Naslovna: Ivana Kenji


Pehlin, Mauro Licul


Hreljin, Mateica Polić

Sličan sadržaj