Tropi ulaze u nešto mirniju fazu aktivnosti


Uragan Cristobal u petak u 11 sati po istočnom dnevnom vremenu izgubio je snagu uragana, te sada svoj put prema obali Newfoundlanda nastavlja kao jaka tropska oluja. Iako više nije uragan i dalje predstavlja opasnost zbog orkanskih vjetrova, koje sadrži u sebi. U nedjelju u večernjim satima na Island stiže duboka ciklona.

Tropski val koji je prošlog tjedna zahvatio Središnje Karibe polako slabi. Nacionalni centar za uragane označio ga je kao 97L, što je opasnost za iznenadne snažne oluje. Na snazi je i velika opasnost od brze promjene brzine i smjera vjetra. U nedjelju će se opasnost smanjivati, kako se val bude nalazio nad zapadnim Karibima. Kako val bude izlazio u Meksički zaljev, u zaljevu Campeche će jačati, pa bi mogao prerasti u tropsku oluju. Ako se oluja ostvari vjerovatna putanja će joj biti zapad-sjeverozapad i sjeverozapadno prema meksičkoj obali južno od Teksasa.

Novi tropski val koji se u petak nalazio u blizini Afričke obale, u subotu bi mogao prerasti u tropsku oluju. Prema procjenama formiranje troske oluje očekuje se na oko 700 km istočno i sjeveroistočno od otočja Mali Antili.


Ova fotografija je snimljena za vrijeme uragana Katrina. Fotografija je snimljena sa prozora drugog kata kuće, a voda se nalazi u blizini krovne linije na prvom katu. Kuća se nalazi na 17 mnv, a dubina vode je oko 3 metra.

Deveta obljetnica uragana Katrina
29. kolovoz je datum neizbrisivo urezan u sjećanje na milijune, za ovaj datum u 2005, kada je uragan Katrina zahvatio obalu Mississippija, donoseći nevjerovatno uništenje i patnju. Razmjeri i intenzitet razaranja najbolje je prikazan u kronikama Margie Kieper, koje možete pronaći na sljedećoj stranici.
http://weather.herald.com/education/Katrinas_surge_part01.asp

Foto NASA, wunderground.com

Sličan sadržaj