Sredozemna medvjedica uginula od teške upale pluća

Sredozemna medvjedica, koja je u ponedjeljak uginula u moru između Šišana i Ližnjana i često uveseljavala Puljane boravkom na pulskim plažama i kupanjem u plićaku, uginula je od teške kronične bakterijske upale pluća koja je zahvatila 90 posto pluća te joj je zatajilo srce, istaknula je to biologinja Jasna Antolović na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.
Dodala je kako je važno da smrt te rijetke i zaštićene morske vrste sredozemne medvjedice, koja je u posljednje vrijeme obitavala na području pulskog akvatorija, nije uzrokovana ljudskim djelovanjem, već prirodnim. U javnosti se, inače, pojavila netočna informacija kako je medvjedica uginula od starosti.

Antolović je pojasnila da su članovi Grupe »Sredozemna medvjedica – Udruga za istraživanje i zaštitu prirode« pratili medvjedicu sedam dana prije uginuća, znali su za izbacivanje krvi iz usta koje je trajalo posljednja tri dana njezina života te su naposljetku osigurali mjesto uginuća po dojavi Centra za obavješćivanje, na Mrtvom puču u Šišanu, širem području Ližnjanske drage. Po njezinim riječima medvjedica je počela naglo mršaviti pred dva mjeseca, te je sa 300 kilograma u tri mjeseca pala na svega 115 kilograma, odnosno izgubila je više od 50 posto težine, a bila je dugačka 234 centimetra.
»Očito je da je gubila snagu te je trebala odmor, a posljednje dane svog života provela je na istočnoj obali Istre gdje je pronalazila mir«, rekla je Antolović.

Voditelj »Gruppo Foca Monaca Italia« Emanule Coppola kazao je kako je prema nepouzdanim podacima ta medvjedica mogla biti stara između 25 i 30 godina, a pretpostavlja se da može živjeti od 40 do 50 godina. Međutim, kako je rekao, zbog nedostatka podataka, to se ne može tvrditi sa sigurnošću. Upravo Coppola radi na dokumentarcu pod nazivom »Uspavana ljepotica« koji osim medvjedice praćene kamerama u njezinim špiljama prikazuje i druge rijetke životinjske vrste.

»Spolnu zrelost medvjedica dostiže oko šeste ili sedme godine, porod ima svake dvije do tri, maksimalno četiri godine, a ova je jedinka do sada imala nekoliko poroda. Oplodnja se događa u moru, a mladunče ostaje uz majku do šest mjeseci, iako siše samo šest tjedana«, pojasnila je Antolović dodavši kako biolozi prate tu vrstu medvjedice od 1994. godine dok su podaci o istoj poznati od 1930. godine, od kada se broj tih jedinki drastično smanjio u Jadranu. Po njezinim riječima u posljednjih petnaestak dana zaprimljeno je pet dojava o pojavi medvjedica na području Primoštena te na području Velebitskog kanala.

Izvor: Novi list

Sličan sadržaj