Mogućnost poplava u srednjoj i južnoj Europi

650x366 08301626 hd30

Područje niskog tlaka zraka koje se nalazi nad Sjevernim morem, putuje na jug preko središnje Europe i Italije, gdje će se zadržati do ponedjeljka. Pljuskovi i oluje će zavladati središnjom i južnom Europom, uz mogućnost obilnih kiša i lokalnih poplava.

U nedjelju popodne, najveći rizik od poplava će biti na području Alpa, s obzirom da se očekuju jake oluje koje će se razviti na području Austrije i istočne Švicarske. Obilna kiša će vjerojatno dovesti do naglog porasta vodostaja i u konačnici poplava.

U nedjelju navečer, olujni sustav će se premještati na jug preko preko sjeverne Italije, Slovenije i sjeverne Hrvatske. Diljem sjeveroistočne Italije, zapadne Slovenije i Hrvatske, moglo bi pasti preko 50 mm kiše, što bi moglo dovesti do poplava u područjima koja su siromašna odvodom.

U ponedjeljak, područje niskog tlaka zraka će se kretati po Italiji, što će uzrokovati lokalno jaku kišu diljem zemlje, kao i u područjima od zapadne Hrvatske do Albanije. Najveća opasnost od poplava postoji preko Apeninskog gorja u Italiji i u Dinaridima, zapadnije od Jadranskog mora. Baš kao i u Alpama, cjelokupna situacija bi mogla dovesti do naglog porasta vodostaja.

Sredinom tjedna situacija će se malo smiriti, ali već spomenuto polje sniženog tlaka zraka će dovesti do daljnjih pljuskova i grmljavine, lokalno i obilnjih, na područjima preko Italije i Balkana.

Sličan sadržaj