TROPSKA AKTIVNOST: URAGAN, DEPRESIJA I DVA “INVESTA”


Zakuhalo je u tropima. Danima već pratimo istočni Pacifik, gdje se prvo bila formirala tropska oluja Dalila, koja je nakratko bila i uragan 1. kategorije. Dalila nije išla na kopno Meksika, ali se njen posredan utjecaj kroz obilnu kišu i valove osjetio ne samo u Meksiku nego i na obali SAD-a. Dalila polako uzmiče i slabi, trenutno je tropska depresija, a pažnju privlači njen nasljednik, uragan Erick.
Erick je brzo stekao status tropske oluje, a već novi dan i govorimo o uraganu 1. kategorije. Trenutno stalna brzina vjetra iznosi 130 km/h, a udaljen je od Manzanilla u Meksiku na manje od 150 km. Međutim, na kopno neće nego nastavlja svoje kretanje u smjeru sjeverozapada. Najnovije prognoze upućuju na mogućnost ulaska nad kopno na kalifornijskom poluotoku i to početkom sljedećeg tjedna. Išao li ili ne na kopno, Erick je i bez toga po život opasan tropski sustav jer osim oilne kiše i vjetra stanovništvu prijete poplave, odroni, valovi i povišena razina mora.

Budi se i Atlantik, aktivirala su se dva tropska područja. U Meksičkom zaljevu (zapadnom dijelu) nalazi se područje sniženog tlaka zraka u kojem ima neorganiziranih grmljavinskih oluja. Idućih dana to bi se područje moglo pomaknuti sjevernije pa bi grmljavinske pljuskove mogla dobiti Louisiana i Teksas u SAD-u uz olujne udare vjetra. Ne očekuje se bolja organizacija u idućih 48h.
Drugo tropsko polje (val) nalazi se daleko na otvorenom Atlantiku zapadnije od Zelenortskog otočja. Za sada postoje samo znakovi organizacije, ali osim naoblake i povremene grmljavinske oluje nema nekih znakova razvoja, a niti se očekuju u idućih 48h.

Sličan sadržaj