Tropska oluja Boris raspala se nad Meksikom, pažnja usmjerena na Meksički zaljev idući tjedan

meksiko
Područje nestabilnog vremena iznad jugozapadnog dijela Meksičkog zaljeva, tako skoro neće imati nikakav napredak, ali će danima donositi nestabilne vremenske prilike u regiji.

Oblaci, pljuskovi i oluje su zamijenili sunce ovaj tjedan u odnosu na prošli u blizini poluotoka Yucatan i veći dio južnog Meksika.

meksiko
satelitska snimka vremena u srijedu ujutro (NOAA)

Vlaga i sniženi tlak zraka nastavit će se zadržavati iznad jugozapadnog dijela Meksičkog zaljeva, poznatijeg kao zaljev Campeche, do kraja ovog i početkom idućeg tjedna.

meksiko2

Područje niskog tlaka zraka u jugozapadnom Meksičkom zaljevu će doći u dodir s ostacima tropskog sustava Boris, s istočnog Pacifika.

Nakon što je ranije tijekom tjedna ojačao uz meksičku obalu, Boris je došao nad kopno gdje je zbog interakcije s kopnom oslabio na tropsku ciklonu.

meksiko3

Nešto vlage od ostataka Borisa može biti “gorivo” sustavu u zaljevu Campeche.

Kombinacija vlage od ova dva spomenuta sustava donijet će lokalno vrlo obilne tropske pljuskove u dijelovima jugoistočnog Meksika, Gvatemale i Belizea

Mala je šansa da se područje niskog tlaka zraka nad jugozapadnim dijelom Meksikog zaljeva bolje tropski organizira, iz razloga što će biti prisutni snažni vjetrovi visoko u atmosferi, koji će sprečavati bolji razvoj. Regija će biti pogođena lokalnim pljuskovima i oblacima, ali do eksplozivnog tropskog razvoja neće doći na Atlantiku.

Sličan sadržaj