Tropska prijetnja Filipinima

650x366_11221654_hd21

Na zapadnom Pacifiku zatišje od tropskih događanja traje već neko vrijeme, ali najnovija predviđanje računalnih modela ukazuju da će se i to promijeniti u tjednu koji dolazi.

Područje između Filipina i Guama je jedno od najpovoljnijih za tropske razvoje tijekom zimskih mjeseci na sjevernoj hemisferi, jer mlazne struje koje se nalaze južnije diljem Azije, ograničavaju opasnosti od tropskih ciklona dalje na sjever.

Područje niskog tlaka zraka smješteno blizu Guama donosi pljuskove i grmljavinsk oluje. U idućem tjednu premještat će se preko Filipinskog mora u smjeru kopna. Uvjeti za razvoj bit će povoljni: topla voda i smanjena aktivnost vjetrova u višeim slojevima.
Brzina premještanja bit će ključna za daljnji razvoj, jer što se neki sustav premješta brže, to su šanse za njegov razvoj manje, jer se pljuskovi i grmljavinske oluje ne mogu povezati u nešto jače oko centra niskog tlaka zraka.

No, i bez jačeg tropskog razvoja, ovo je područje sposobno proizvesti značajniju količinu kiše i grmljavinskih pljuskova za Filipine. Najveća opasnost prijeti od obilne kiše, koja sredinom tjedna može dovesti i do poplava.
Treba spomenuti da Filipini i ovog vikenda imaju nestabilno vrijeme s čestim, nerijetko i obilnijim pljuskovima, tako da će tlo već biti zasićeno vlagom, kada spomenuti sustav dođe do kopna, što će dodatno povećati opasnost od poplava.

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj