U Delnicama 136 cm snijega, snježni pokrivač i na riječkom području | Do četvrtka mjestimice na Kvarneru temperatura i od -10°C

Ako nam je tijekom siječnja nedostajalo hladnoće, veljača sve naplaćuje s kamatama. Gorje je zatrpano s preko metar snijega, u Delnicama je izmjereno 136 cm, 113 cm u Crnom Lugu, dok ga na Zavižanu ima čak 230 cm. Snježni pokrivač službeno je izmjeren i na mnogim lokacijama u unutrašnjosti zemlje, a neslužbeno ga ima i na riječkom području.

Snijeg je na riječkom području prolazno padao u četvrtak navečer te u noći na petak, a na predjelima iznad 300 metara skupilo ga se i nekoliko centimetara, dok je laganog bijeljenja bilo i niže, pa tako i na zapadu Rijeke, iznad 200 metara.

Snijeg je padao zbog prisutnosti ciklone u Tirenskom moru, zbog koje u naše krajeve pritječe vlažniji i nestabilniji zrak, a zbog položaja ciklone dolazi do zadržavanja hladnijeg zraka.

Postojeći hladan zrak bit će zamijenjen od nedjelje još hladnijim. Sa sjevera Europe spušta se velika količina hladnoće, zbog koje će se temperatura u gorju mjestimice spustiti i do -20°C, u unutrašnjosti i do -15°C, a velike hladnoće bit će i na sjevernom Jadranu, gdje se na pojedinim lokacijama temperatura može spuštati i do -10°C uz zadržavanje cjelodnevnih minusa.

Sinoptička situacija koja će uvjetovati veliku hladnoću, bit će sljedeća. Anticiklona će se protezati od Afrike do Skandinavije, a s njene istočne strane stizat će polarni zrak sa sjevera i sjeveroistoka Europe direktno do naših krajeva. Istovremeno će se u Sredozemlju nalaziti polje sniženog tlaka zraka zbog kojeg će biti nestabilnosti, ali u manjoj količini, naravno u vidu snijega.

Sve navedeno, primjetno je na sljedeće dvije karte modela GFS. Na prvoj se nalazi raspored sustava s naglaskom na anticiklonom, dok je na drugoj prikazan dolazak hladnoće sa sjevera i sjeveroistoka.
ECMOPEU00_72_1ECMOPEU00_120_2

No, snijeg će biti najizgledniji u gorju, a najmanje će ga biti na Kvarneru. Zbog nepovoljnog položaja ciklone, na Kvarneru će naglasak biti na buri, jakoj do olujnoj s orkanskim udarima koja će dodatno povećavati osjet hladnoće, uz mogućnost povremenih slabih oborina.

Hladnoća bi trebala popustiti od četvrtka uz dolazak konkretnijih oborina.

Naslovna: Skrad | Mirela Beljan

Sličan sadržaj