Rekordne temperature na istoku SAD-a

Val topline kakav u veljači nije zabilježen u povijesti meteoroloških mjerenja zahvatio  je istočnu trećinu SAD-a. Temperature koje su izmjerene u utorak 20. i srijedu 21. veljače su prave ljetne i odgovaraju prosječnim maksimalnim temperaturama koje se mogu očekivati u prvoj polovici lipnja. Uzrok rekordno toplom vremenu je prostrana i snažna topla anticiklona koja stacionira nad istočnom trećinom SAD-a.

U šest saveznih američkih država su izmjerene nove rekordno visoke temperature za mjesec veljaču: New York 26.1°C, Vermont 25°C (za 5°C više od starog državnog rekorda), Maine 25°C (za 4.5°C više od starog državnog rekorda),  New Jersey 28.3°C, Massachusetts 26.7°C.

U Pennsylvaniji je izmjereno 28.3°C čime je  izjednačen apsolutni rekord za veljaču.

U najmanje 24 grada u deset saveznih država od Georgije na jugu do Mainea na sjeveroistoku su izmjereni novi apsolutni temperaturni rekordi za mjesec veljaču.

U gradu New York je zabilježen najtopliji dan u veljači u povijesti meteoroloških mjerenja. Rekordno visoka temperatura  od 25.6°C je izmjerena u Central Parku (meteorološka mjerenja se vrše od 1869. godine). Stari  je rekord iznosio 23.9°C (24.2.1985. i 25.2.1930). Prosječna maksimalna temperatura za veljaču je 5.1°C. Na aerodromu La Guardia je izmjerena temperatura od 26.1°C.

U Pittsburghu je novi rekord za veljaču 25.6°C. To je čak za 5.6°C više od dosadašnje maksimalne temperature izmjerene u veljači. Taj stari rekord je trajao čak 127 godina, odnosno od 1891. godine.

Istovremeno nad zapadnim dijelom SAD-a vlada vrlo hladno vrijeme, a bilježe se i mnogi dnevni rekordi za najnižu temperaturu zraka.

Naslovna: DHMZ// Izvor teksta: Crometeo

Sličan sadržaj