U Hvaru oboren apsolutni maksimum, Dubrovnik i Zadar s novim lipanjskim rekordima

Rijeka, Rimeteo

Po prolasku fronte samo je na sjevernom dijelu Jadrana malo osvježilo, dok je Dalmacija imala još jedan vrlo vruć dan u petak.

Pokaže li se podatak vjerodostojnim, najviša dnevna temperatura od 38°C koliko je u petak izmjereno u Hvaru, postat će novim apsolutnim maksimumom za tu lokaciju, a mjerenja se vrše još od 1858. godine. Time je srušen rekord od 8.8.1956. koji je iznosio 37.7°C.

Treba imati na umu da su u Hvaru najtopliji mjeseci srpanj i kolovoz, zato podatak da je apsolutni maksimum postignut u lipnju zvuči još fascinantnije.

U sjeni tog povijesnog podatka, Dubrovnik i Zadar, nakon Parga, Pazina i Puntijarke u četvrtak, također su došli do svojih lipanjskih rekorda.

U Dubrovniku novi lipanjski rekord iznosi 37.5°C, 1.8°C više od prijašnjeg rekorda iz 2003. godine.
Zadarski rekord iznosi 35.3°C, 0.7°C više nego u lipnju 2012. godine.

Spomenute lokacije do rekorda su stigle zahvaljujući fenskoj buri koja je dizala temperaturu, a u Rijeci je ta ista bura ipak donijela blago osvježenje, ali što je najbitnije isušila zrak, pa nije vladao osjet sparine.

U Rijeci je u petak izmjerena najviša dnevna temperatura od 33.8°C, 2.1°C manje nego u četvrtak.
U Rabu je vrhunac topline bio u srijedu, kada je izmjereno 36.2°C, dok je u četvrtak i petak temperatura bila identična, 34.5°C.
Mali Lošinj je također najtopliji dan imao u srijedu, 34.9°C. Uslijedili su četvrtak s 33°C te petak s 32.5°C.
U gorju se osvježenje najbolje i najviše osjetilo, o čemu svjedoči podatak iz Parga kod Čabra koji je još u četvrtak imao srušen lipanjski rekord te postavljen novi od 32.4°C, a već u petak najviša dnevna temperatura nije prelazila 28°C.

Slično vrijeme nastavit će se i do kraja tjedna, a u novom tjednu i mjesecu može još malo zatopliti, iako bi se i atmosfera mogla destabilizirati od utorka, kada su prvenstveno u gorju i zaleđu obale mogući i lokalni pljuskovi.

Sličan sadržaj