U Karlovcu se oglasile sirene za opću opasnost, naređena evakuacija stanovnika

U Karlovcu su se u 9:10h oglasile se sirene za opću opasnost, a sprema se evakuacija naselja uz Koranu, javlja Radio Mrežnica.
Naređena je evakuacija stanovništva na područjima: Gornje Mekušje, Kobilić Pokupski, Husje, Donje Mekušje, dio Mostanja, Logorište i dio Male Švarče. Vrhunac vodnog vala kroz Karlovac će proći u 12 sati, javlja Radio Mrežnica.
Stanovništvo od Belajskih Poljica u Bariloviću pa sve do mjesta nizvodno od Karlovca i stoka bit će također evakuirani. “Objekti se više ne brane. Očekuje se vodostaj pola metra viši od onoga u veljači. Jedino što se sada može napraviti i što se užurbano radi su zečji nasipi kojima će se povisiti postojeći nasip na Rakovcu”, rekao je za Radio Mrežnicu glavni vatrogasni zapovjednik Goran Franković.
Akcije spašavanja od ranog jutra
Jutros od šest sati se u kritičnim naseljima provode aktivnosti izmiještanja materijalnih dobara i bolesnih i nepokretnih osoba na više katove objekata uz pomoć pripadnika operativnih snaga zaštite i spašavanja, a pod zapovjedništvom nadležnih vatrogasnih zapovjednika za pojedine sektore.
Na moguću evakuaciju upozoravaju se stanovnici uz Kupu i to iz Kobilića Pokupskog, Husja, Donjeg Mekušja, Vodostaja, Gornjeg Mekušja, te stanovnici uz Koranu iz Mostanja, Logorišta, Male Švarče, Turnja, te iz Belajskih Poljica u općini Barilović
Vodostaj Kupe i Korane veći nego u veljači
Stručne službe Hrvatskih voda izvijestile su Stožer zaštite i spašavanje Karlovačke županije, Karlovca i općine Barilović da je u gornjem dijelu vodotoka rijeka Korane i Kupe zabilježen iznadprosječni porast vodostaja koji nadmašuje zabilježene vodostaje iz veljače ove godine. Projekcije mogućih vodostaja upućuju na to da bi vodostaj mogao biti i veći od onog u veljači kada je bilo poplavljeno blizu tisuću kuća, upozorava se.

Stožer obavještava da postojeće nasipe uz rijeku Koranu u karlovačkoj gradskoj četvrti Rakovac treba nadograditi tzv. zečjim nasipima, te da su zbog lakše koordinacije i mogućeg provođenja evakuacije određeni sljedeći sektori: Pokupska dolina (Kobilić Pokupski, Husje, Donje Mekušje, Vodostaj), Gornje Mekušje (Gornje Mekušje i Turanj), Mostanje (poplavni dio naselja uz lijevu obalu rijeke Korane i Mrežnice), Logorište (Logorište i Mala Švarča), Pokuplje (Brodarci, Donje Pokuplje, Hrnetić, Ilovac, Drežnik).
Za sve informacije o postupcima za vrijeme izvanrednih mjera mještani se mogu obratiti u zapovjedna mjesta u pojedinim sektorima i to za Pokupsku dolinu u Vatrogasni dom DVD Donje Mekušje, za Gornje Mekušje u Vatrogasni dom DVD Gornje Mekušje, za Mostanje u Osnovnu školu Švarča, za Logorište kod crkve Sv. Doroteja i za Pokuplje u DVD Hrnetić Novaki.
Za sva ostala mjesta na području grada Karlovca koja su ugrožena poplavom ili imaju posljedice noćašnjeg nevremena, mještani se trebaju obratiti predsjednicima mjesnih odbora i gradskih četvrti, te se građani mole da prate lokalne medije koji će ih pradobno izvještavati o svim aktivnostima.

Prema najnovijim informacijama POZIVAJU SE SVI građani u snazi da se hitno priključe u obranu od poplave, prema zadnjim informacijama Korana brzo raste i potrebna je sva pomoć.

Svima se savjetuje oprez na cestama zbog brojnih potopljenih prometnica, a otežano se prometuje i željezničkim prometom.

FOTO: Radio Mrežnica

Sličan sadržaj