U Kninu oboren travanjski temperaturni rekord, a na području Platka mjestimice još uvijek ima i snijega

Nastavlja se razdoblje iznadprosječnih temperatura, koje zapravo traje cijeli travanj. Zbog iznadprosječnih temperatura zraka, neke lokacije zabilježile su i apsolutne rekorde za travanj.

Prvo su do rekorda stigli Zadar i Šibenik, još početkom dekade kada je vrijeme na Jadranu obilježila fenska bura.

Zatim je s okretanjem vjetra na Jadranu malo osvježilo, a glavnina topline pemjestila se na kopno te su zabilježena još tri apsolutna rekorda za travanj.

Iznadprosječna toplina tek je malo bila popustila s prolaskom oslabljene fronte u noći s četvrtka na petak, a zatim se za vikend nastavilo i vruće vrijeme, osobito u Slavoniji, ali i u zaleđu Dalmacije. U subotu je do apsolutnog rekorda za travanj došao Knin, u kojem je izmjereno 29.6°C. Time je srušen rekord iz 1952. godine, koji je iznosio 29.2°C.

I u PGŽ je subota bila vrlo topla ili vruća. U Rijeci i na riječkom aerodromu izmjereno je 27, Rabu i Malom Lošinju 26, a u Pargu kod Čabra 23°C.
Malom Lošinju nedostajala su tek 0.4 stupnja do izjednačenja apsolutnog rekorda za travanj.

No sve te temperature nisu usporedive s najtoplijim europskim mjestom u subotu, a to je bila Tirana u Albaniji s izmjerenih 35°C.

Unatoč toplini snijega u predjelima gorja iznad 1200 metara mjestimice još uvijek ima u zapaženijim količinama, što dovoljno svjedoči o činjenici koliko je prošla zima bila bogata snijegom. Fotografije s područja Platka snimio je Nedeljko Mandić/Crometeo.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

Sličan sadržaj