U nedjelju počinje ljetno računanje vremena

Ljetno_vrijeme

Za otprilike 24h prelazimo na ljetno računanje vremena. Sat u 2h pomaknut ćemo za jedan sat unaprijed te će biti 3h, spavat ćeemo sat vremena kraće. Uredba o računanju vremena u 2014. godini objavljena je u Narodnim novinama pod brojem 24/14.

Hrvatska je ljetno računanje vremena preuzela 1983. godine nakon što ga je uvela Jugoslavija, a isti sustav računanja nastavila je i nakon osamostaljenja.

Svako pomicanje sata otvara polemike za i protiv takve mjere. prije se ljeti najkasnije smračilo u 20h, a svitalo je već oko 3 i pol ujutro, oko 7 bi već bilo vruće. Ovako dan traje skoro do 21h, na plažu možete oko 19h, da se ne mijenja sat tad bi već bio sumrak. U tih sat vremena veća je ušteda struje, koja se ipak više koristi u večernjim satima nego u ranojutarnjim.

Prelazak na ljetno računanje vremena znači i prestanak obaveze imanja upaljenih svjetala 24h, promjene u računanju jeftine i skupe struje, promjene u računanju srednje dnevne temperature zraka, kraće spavanje, dulji dan. Jedini je problem što organizmu treba dulje od sedam dana da bi se priviknuo na promjenu.

Sličan sadržaj