U NOĆI NA NEDJELJU HLADNA FRONTA | U Gorskom kotaru lokalno obilnije oborine i pad temperature

Prolazna stabilizacija vremena kratkog je vijeka. Za nove nestabilnosti pobrinut će se još jedna brza fronta sa sjevera Europe, koja će se preko našeg područja premjestiti u noći na nedjelju, te pritom donijeti i mjestimice izraženije oborine.

Naznake promjene vremena vidljive su već tijekom petka kroz pristizanje visoke koprenaste nabolake koju tvore oblaci cirrusi, koji su najava nadolazeće promjene vremena.

Zbog toga nas u subotu očekuje promjenjiva ili čak i pretežna naoblaka sa sunčanim razdobljima, naročito u poslijepodnevnim satima. Prve oborine moguće su u PGŽ već u ranu večer (predfrontalne nestabilnosti), a prije fronte na Kvarneru će puhati jugo, a u gorju jugozapadnjak, većinom slabi do umjereni.

S prolaskom fronte, u noći na nedjelju na Kvarneru će zapuhati jaka i olujna bura s orkanskim udarima, a u gorju sjeveroistočni vjetar. Oborina će najviše biti u Gorskom kotaru lokalno i preko 30 mm, a manje na Kvarneru, iako će duž obale i na otoku Krku oborina biti više (10-20 mm) nego na ostatku Kvarnera (do 5 mm), a s nekom obilnijom kišom neće se moći pohvaliti ni Istra (od 1 mm na zapadu do 10 na istoku).

IstraMet

Fronta će biti brza pa bi već do nedjelje ujutro ona trebala napustiti naše krajeve, uz razvedravanje, ali će se zadržatio vjetrovito vrijeme. U usporedbi sa subotom kada će najviša dnevna temperatura prelaziti 20°C, u nedjelju će biti svježije.

U Gorskom kotaru osvježit će 5 do 7°C, na Kvarneru 4°C na sjeveru, a najmanje na jugu gdje će temperatura u usporedbi sa subotom biti niža 1 do 2°C, mjestimice čak i jednako.

Nakon fronte ne može se pričati o dugotrajnijoj stabilizaciji vremena, jer je i prva polovica sljedećeg tjedna također u znaku povremene kiše i pljuskova, naročito u gorju i zaleđu obale.

Sličan sadržaj