U ponedjeljak olujni udari bure na Kvarneru / Hoće li ih biti i u Rijeci?

press_72

I dalje nad nama po visini kruži vlažan i nestabilan zrak, a već smo u jednom od naših tekstova spominjali da takve situacije prognostički modeli jako teško pogađaju. Samim time, i mi ostanemo bez svojih osnovnih pomagala za rad, ali moramo se nositi i s takvim situacijama.

Iako ta visinska ciklona, koja je bila istočnije od Hrvatske, danas i nije više tako izražena, opet ima oblaka, posebno u unutrašnjosti Hrvatske i gorju koji su i najhladniji ove subote.
I na Jadranu ima povremene naoblake, naročito na otvorenom moru.

U PGŽ, oblaci su okupirali istok i sjever Gorskog kotara, te riječko područje, dok je na otocima i u najvišem gorju sunčano. Na Kvarneru ni danas ne izostaje bura. Na istočnom dijelu otoka Krka i istočnom priobalju je jaka, na istoku riječkog zaleđa umjereno jaka, a na ostatku područja uglavnom slaba do umjerena.

Zbog vjetra i dalje su na snazi zabrane. Na dionici Jadranske magistrale (D8) između Novog Vinodolskog i Senja zbog bure, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila). Jak vjetar povremeno puše i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić.

Subota je stoga vjetrovit i prohladan dan na prostoru Kvarnera i Gorskog kotara. Tome svjedoče i temperature zraka. U Gorskom kotaru one se kreću od 9 do 14°C, na Kvarneru od 17 do 23°C.

Što se budućeg vremena tiče, ono će biti uvjetovano jednom plitkom Sredozemnom ciklonom, koja će se nalaziti daleko na jugu Jadrana početkom idućeg tjedna, gdje lokalno može pasti obilnija kiša. Na satelitskoj snimci vidi se trenutni položaj tog sustava koji će ulaskom u južni Jadran još ojačati u ponedjeljak, dok je veći di Sredozemlja sunčan ili ima malo naoblake.
201410041030.D2

Ako niste do sada naučili osnovno pravilo u takvim situacijama kada je ciklona daleko na jugu, ponovit ćemo ga. Što je dalje ciklona, njen je utjecaj slabiji na Kvarner, samim time osim nešto oblaka i možda malo kiše, od nje ne dobijemo baš previše toga. Zato buru ne možemo zaobići. Postojat će dosta izražena razlika u tlaku između anticiklonalnog i ciklonalnog područja, tako da će na Kvarneru biti i olujnih, lokalno možda čak i poneki orkanski udar bure, posebno tijekom ponedjeljka i u noći na utorak, pa će biti i ograničenja u prometu.

A gdje će sve biti bure i koliko saznajte u nastavku.

Naslovna: Očekivana sinoptička situacija, model ARW

Najjača bura puhat će od Krčkog mosta do Senja, a prognostički modeli vide i olujne udare vjetra, i do 20 m/s=72 km/h. Nije isključena niti mogućnost za poneki orkanski udar, preko 32 m/s = 115.2 km/h.
Na otocima vrlo slična priča. Puhat će umjerena do umjereno jaka bura, uz mogućnost jakih (više od 12 m/s = 43.2 km/h), rijetko i olujnih udara. Istočni dijelovi Krka i Raba mogu imati i poneki olujni udar, dok se na zapadnim otocima Kvarnera, Cresu i Lošinju, očekuje nešto slabija bura. Bit će umjerena do jaka uz poneki jaki udar.
Riječko područje dosta različito. Najjači vjetar puhat će na istočnom riječkom prigradu i istoku Rijeke, a prognozirani su i olujni udari vjetra i preko 18 m/s = 64.8 km/h. Zapadni prigrad i zapadni dio Rijeke imat će umjerenu do umjereno pojačanu buru, s mogućim jakim udarima. U samom gradu Rijeci puhat će umjereno pojačana do jaka bura, uz mogućnost udara vjetra od preko 18 m/s.
Na području Gorskog kotara, sjever i istok neće iskusiti jači vjetar, ali zato zapadni predjeli, bliže Kvarneru, naroočito Gornje Jelenje, može imati čak i poneki orkanski udar sjeveroistočnjaka. Slično se očekuje i na A6 od Kikovice do Tuhobića.

Uz sve navedeno, nije teško zaključiti da će ponedjeljak i dio utorka biti vjetrovito. Još jednom upozorenje na olujne udare bure od Krčkog mosta do Senja i u Gorskom kotaru sjevereoistočnjaka, dok će vjetrovito biti i u samom gradu Rijeci, gdje je moguć poneki olujni udar bure, veći izgledi na istoku grada.
Bura tijekom utorka u smirivanju, a već u srijedu okretanje vjetra na južni smjer, kao najava promjene vremena, o kojo ćemo više idućih dana.

Očekivani udari vjetra po modelu ARW
gusts_76

Sličan sadržaj