Japan: Prvo tajfun Phanfone, potom Vongfong / Simon prijetnja Meksiku

ph310a

Tajfun Phanfone nastavlja svoj put prema Japanu.

U četvrtak je ojačao, a u drugom dijelu dana postao vrlo snažan, te je proglašen tajfunom četvrte kategorije. Danas je nešto slabiji (220 km/h), ne očekuje se njegov direktan ulaz na kopno, ali će ga osjetiti veći dio Japana. Očekuje se da će na velikom dijelu Japana pasti između 100 i 200 mm kiše, a sve praćeno jakim vjetrom. Tu je uključeno i područje Tokija i planine Ontake gdje je prije tjedan dana u erupciji vulkana poginulo preko 40 osoba. Obilna kiša će otežati potragu za nestalim ljudima.

Tijekom sredine sljedećeg tjedna Phanfone će napustiti Japan, kada će se Japanu već približiti novi, moguće i opasan tajfun. Formirana je nova tropska oluja nazvana Vongfong. Već danas ojačala je na tajfun 1. kategorije a prognoze govore da će jačati i da bi mogao postati tajfunom četvrte kateogorije. Za otprilike 8 do 10 dana na njegovom putu bi se mogao naći Japan.

Na istočnom Pacfiku pratimo Simona, koji je i dalje prijetnja Meksiku. Iako se trenutno udaljava od Meksika, ponovno će se okrenuti u smjeru obale, točnije Kalifornijskog zaljeva.
Radi se o uraganu 1. kategorije, ali jači od tog ne bi trebao biti. Bez obzira na tu činjenicu i s obzirom da će se vratiti prema Kaifornijskom zaljevu, očekuju se po život opasne vremenske prilike. Može pasti i do 200 mm kiše, što otvara mogućnost poplava, a sve to s udarima vjetra koji mogu prelaziti 150 km/h, prije nego uragan dođe na kopno.
Pred samim kopnom vidljivo je značajno slabljenje, što će ipak u određenoj mjeri ublažiti njegov utjecaj, kad uđe na poluotok.

Sličan sadržaj