U Rabu novi apsolutni mjesečni oborinski rekord / U Delnicama palo 99 mm kiše / Nova ciklona početkom tjedna

Prema službenom podatku, od subote u 8h do nedjelje u 8h u Rabu je palo novih 75.8 mm kiše te trenutno ukupna oborinska količina u rujnu iznosii 451.2 mm, što je novi ne samo rekord za rujan, već i apsolutni mjesečni oborinski rekord u povijesti mjerenja!
Zbog obilnih oborina cijeli je otok bio poplavljen, a zabilježeni su i odroni zemlje.

Obilna kiša ponovno je pala na mnogim lokacijama u PGŽ. Prema istom izvoru i terminu, Delnice su dobile 99 mm, Crni Lug 78, Rab smo već spomenuli sa 76 mm, Krk 65, Kukuljanovo 59, riječki aerodrom 52, Bakar i Parg 40, Rijeka 34 i Mali Lošinj 17 mm.
Obilna kiša koja je jučer padala na području Crikvenice, otoka Krka, otoka Raba, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine prouzročila je plavljenje dvorišnih, podrumskih, stambenih prostorija te uzrokovala poteškoće u prometovanju na pojedinim dionicama cesta.
Dojave o poplavama zaprimane su od građana na području otoka Krka (grad Krk, Malinska, Omišalj, Klimno, Dobrinje, Soline i Hlap), otoka Raba (grad Rab, Kampor i Palit), području Crikvenice, Selca, Novog Vinodolskog, Triblja i Vinodolske općine (Bribir).
Zbog potreba za tehničkom intervencijom vatrogasnih postrojbi na ispumpavanju vode iz gospodarskih, stambenih i poslovnih objekata zaprimljeno je oko 40 poziva iz navedenih mjesta.
Veće količine oborina i dizanje razine mora uzrokovali su dizanje šahtova, odrone i plavljenje prometnica, osobito na području Novog Vinodolskog i otoka Krka, izvještava HINA.

Službena riječka postaja do sada u rujnu skupila je blizu 200 mm kiše (prosjek 173 mm), u Malom Lošinju palo je oko 150 mm (prosjek 100 mm), a u Pargu gotovo 350 mm kiše (prosjek 188 mm). Iz ovog pregleda je očito da je Rijeka zapravo jedina u nekim granicama oborinske normale, dok su sve ostale postaje premašile svoje oborinske prosjeke za rujan najmanje za 50 mm, a neke i dva ili tri puta.

Gledajući oborine samo od ove ciklone od ciklone u PGŽ, uvjerljivo najviše oborine dobio je Rab (203 mm), zatim Delnice i Crni Lug 189 mm, riječki aerodrom 187 mm, Krk 160 mm, Parg 128 mm, Kukuljanovo 113 mm, Bakar 111 mm i najmanje oborina palo je u Rijeci, 85 mm.
Međutim, oborina sa službene postaje u Rijeci nije mjerilo količine kiše na riječkom području, jer se ponovno dogodilo da je samo koji kilometar istočnije ili zapadnije od Kozale pala obilnija kiša.

Obilna kiša tijekom subote premještala se s Kvarnera i Gorskog kotara i na unutrašnjost zemlje te posebno u večernjim satima uzrokovala pogoršanje vremenskih prilika u unutrašnjosti zemlje, a lokalno je bilo i izraženijih grmljavinskih nestabilnosti, praćenih tučom.
Od ostalih postaja u Hrvatskoj, u nedjelju u 8h najviše kiše dobio je Zavižan, 73 mm, Otočac 70 mm, Ogulin 61 mm, Puntijarka i zagrebački aerodrom 54 mm.

Tijekom nedjelje ciklona odmiče dalje na istok, a lokalnih grmljavinskih nestabilnosti ima u Dalmaciji.
HINA javlja kako je jako i olujno nevrijeme popraćeno snažnom grmljavinom danas nešto poslije 10.40 sati zahvatilo je Split i širu okolicu, rijeka Dobra izlila se na području Ogulina, a zbog porasta vodostaja moguće je uvođenje pripremnih mjera obrane od poplava na rijeci Savi uzvodno od Jasenovca te na rijeci Kupi i Korani, uz moguće pojave bujičnih poplava.
Nevrijeme je u Splitu počelo je jakom kišom koja je nakon nekoliko desetaka minuta prešla u tuču koja je bila veličine oraha zbog čega su neki dijelovi Splita kraće vrijeme bili bijeli. Tuča je padala svega petnaestak minuta, no bila je potpomognuta jakim vjetrom.
Zbog obilnih kiša u Karlovcu i Ogulinu su na snazi redovite mjere obrane od poplave, no ni danas ni sutra ne očekuju se veći problemi, a daljnji će razvoj stanja ovisiti o novim većim oborinama mogućim u utorak, doznaje Hina u nakon sjednica gradskih stožera Civilne zaštite ta dva grada.
U Ogulinu se rijeka Dobra izlila iz korita na mnogim mjestima, ali uobičajenim i bez ozbiljne ugroze.

U PGŽ je promjenjivo oblačno bez kiše, iako je tijekom noći i jutra bilo i nekoliko grmljavinskih pljuskova.

Iako je trenutno zatišje, oborinski predah neće dugo potrajati jer ponedjeljak i utorak opet nude mogućnost veće količine kiše, jer se očekuje utjecaj nove ciklone sa Sredozemlja. DHMZ upozorava na lokalno obilnu kišu, količina oborine 20-50 mm za riječku regiju te istu količinu oborine za gorje.

Smirivanje vremena očekuje se tek u utorak navečer, nakon što se promijeni strujanje na sjeverno. Na Kvarneru se očekuje umjerena do jaka bura, a u gorju sjeveroistočnjak uz pad temperatura, a ta bi stabilizacija mogla potrajati do kraja tjedna.

Naslovna: Pogled s Lošinja prema pozitivnoj munji iznad Raba, foto: Sandro Puncet

Rijeka, Alen Vucić
alen

Pogled na shelf oblak iz Crikvenice, Dario Grubišić
dario

Munja nad Krkom, Dario Grubišić

Crikvenica i Jadranovo, Denis Flego
denis1

denis3

denis4

Pogled s riječke Krimeje prema munjama iznad Krka, Ivica Bajčić
ivica

ivica2

ivica3

ivica4

ivica5

Kolaž munja iz Rijeke, s Krnjeva, Nikolina Paurović
zadnja_nikolina

Sličan sadržaj