U SAD-u ekstremne vremenske prilike

satelit
Oborine i oblaci nas SAD-om u srijedu

Imali su zimu za pamćenje, zatim mali predah od vremenskih zbivanja da bi im prošlog vikenda i veći dio ovog tjedna se sve vratilo u obiliku ekstremnih vremenskih prilika.

Nalet tornada je tijekom nedjelje i ponedjeljka, po posljednjim podacima uzeo 35 života. Zabilježeno je 97 tornada, iako podatak treba uzeti s rezervom, zbog toga što je moguće da je isti tornado dojavljen više puta.

U Mississippiju je u gradu West zabilježen komad tuče promjera od oko 11 cm.

Bilo je i vrućine. U Teksasu je Corpus Christi zabilježio 39.4°C, što je novi rekord za travanj. U Laredu je bilo još ekstremnije. Tamo je zabilježeno 42.8°C, ali ipak nije srušen rekord iz 1937. godine od 44.4°C.

Logičnim slijedom nakon vrućina ide snijeg. Naravno, šalimo se malo, ali i to je moguće.
U dijelovima Kansasa i Nebraske snijeg je pao nakon ekstremnih vrućina. Palo je i do 80 cm snijega.

Pregled završavamo ekstremnom kišom.
Na jugu i jugoistoku SAD-a proteklih se dana bilježe i ekstremne količine kiše te problemi s bujicama i poplavama. U gradu Mobile (Alabama) je tijekom jednog sata u utorak 29. travnja pao 101.5 mm kiše, ukupno 228.4 mm kiše.
U gradu Pensacola na sjeveru Floride je u jednom satu u utorak 29.4.2014. palo 144 mm kiše, a ukupno tog dana 274 mm kiše. Kroz 25 sati palo je nevjerojatnih 620 mm kiše, što se dogodi jednom u razdoblju od 500 do 1000 godina.
Pokaže li se ovaj podatak vjerodostojnim, Pensacola će dobiti novi rekord, a dok je trenutni 434 mm iz 1934. godine.

Sličan sadržaj