U Slavoniji dramatično, rijeke i dalje rastu

Zbog oblinih kiša i visokog vodostaja Save sinoć je proglašeno izvanredno stanje za područje Županje i općina Štitar, Bošnjaci, Drenovci, Vrbanja i Gunja.

U posljednja dvadeset i četiri sata vodostaj Save kod Županje narastao je više od 3,5 metra. Mnoge poljoprivredne površine su poplavljene, voda je prodrla i do kuća. Stigle su i prve postrojbe Oružanih snaga RH s inženjerijskom opremom, transportnim sredstvima i čamcima.

Kod Požege je, zbog izlijevanja Orljave, domove moralo napustiti 500 osoba, a u Lipiku njih 50.

Najugroženije je područje županjske Posavine te Slavonskog Šamca gdje se u Savu ulijeva nabujala rijeka Bosna. Iako je u Županji proglašeno izvanredno stanje obrane od poplave, a bit će i u Slavonskom Šamcu – još nema potrebe za evakuacijom stanovnika, smatra Đuro Štefančić iz Hrvatskih voda, rukovoditelj obrane od poplava na području Šamca. Njegovu izjavu poslušajte u audioprilogu.

A vodostaj Save kod Slavonskog Šamca oborio je povijesni rekord iz 1970. godine i to za više od jednog metra. Jučer od ranog jutra do ponoći stotinu vojnika i dvostruko više mještana Slavonskoga Šamca gradilo je zečje nasipe te podizalo visinu postojećeg nasipa koji štiti mjesto od rijeke Save.

Dodajmo da će predsjednik Vlade Zoran Milanović obići poplavom najugroženija područja u istočnoj Slavoniji. Prema planu, prvo će obići Slavonski Šamac.

Cijelu noć se dežuralo na poplavljenim područjima uz podivljalu Orljavu u Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji. Dobre su vijesti da se stanje smiruje i vodostaj opada. Najkritičnije je i dalje u pleterničkim naseljima Gradac i Ivandvor. Ondje je u vodenom okruženju 300-injak kuća iz kojih su jučer evakuirani djeca i stariji. Zbog nezapamćenih oborina Orljava se pretvorila u vodenu bujicu koja je nosila sve pred sobom. Ni najstariji mještani ne pamte takvu poplavu. Šteta će na objektima i usjevima biti golema.

Izvor: HRT

Sličan sadržaj