Ugrijalo: U Rabu pala “tridesetka”! / U subotu jača promjena vremena

13322158_1180119705352321_6544793181434256576_n

Sve do utorka PGŽ i nije imala previše prilike osjetiti kako izgleda početak klimatološkog ljeta. U utorak su se “kockice” napokon posložile pa su i temperature značajno narasle.

Najtopliji je u PGŽ bio Rab s izmjerenih 30°C. U Malom Lošinju je izmjereno 29°C, a u Rijeci i Omišlju 28°C. Nešto svježije bilo je na području Gorskog kotara pa je živa u termometru u Pargu rasla do 23°C.
Najtopliji u Hrvatskoj bili su Senj i Šibenik s 31°C. Senj, Šibenik i Rab ujedno su bili među 100 najtoplijih lokacija u Europi.

Visoke temperature pogodovale su i grijanju mora pa Crikvenica i Malinska imaju ugodnih 24°C, Rab 23°C, Opatija 21°C, dok je na riječkom području temperatura od 20-22°C.

Unatoč suncu i toplini ni utorak nije bio stabilan dan. U poslijepodnevnim satima došlo je do jačeg razvoja naoblake pa je u riječkom zaleđu te unutrašnjosti Istre te u Gorskom kotaru bilo lokalnih pljuskova.

Ponedjeljak je bio još nestabilniji. Obilni pljuskovi zahvatili su unutrašnjost Istre te je Pazin dobio 29 mm oborine, a dan ranije čak 61 mm, čime je u samo dva dana dosegnut oborinski prosjek za lipanj.
Nestabilnosti su tijekom ponedjeljka bile prisutne i unutrašnjosti zemlje. Teško je nabrojati gdje ih sve nije bilo, a ponegdje je pala i veća količina kiše uz pojavu tuče, a u blizini Nove Gradiške primjećena je i pijavica.

Sinoptička situacija je takva da je prognoza vremena i dalje nezahvalan posao. S kruženjem vlažnog i nestabilnog zraka teško je reći gdje može doći do lokalno jačeg razvoja oblaka i pljuskova, ali takva mogućnost većinom se ostavlja za predjele nešto dalje od mora.

Isto vrijedi i za srijedu. Uz vrlo toplo vrijeme potojat će mogućnost pljuskova s grmljavinom.
Najveća mogućnost postojat će uz granicu sa Slovenijom te podno Učke i Ćićarije.

U četvrtak će pljuskovi ponovno postati češća pojava, no kao i prethodnih dana, nemoguće je točno reći gdje će se pojaviti. Isto kao i ovih dana, što se PGŽ tiče, najveća mogućnost postojat će uz granicu sa Slovenijom.

U četvrtak će u Sredozemlju doći i do formiranja plitke ciklone, s kojom će oborine postati raširenija pojava. To je ujedno i početak novog razddoblja s češćim oborinama, a prognostički modeli sugeriraju da će subota biti dan s najviše kiše, a to bi konkretno značilo na riječkom području između 50 i čak 100 mm.

Izvjesno je tako da nakon ovog kraćeg uvoda u ljeto koji je u tijeku (bez vrućina), sve će krajem tjedna biti zamijenjeno svježijim vremenom. U subotu će biti umjerenog do jakog vjetra južnih smjerova, a tijekom nedjelje će zapuhati umjerena do jaka bura i sjeveroistočnnjak u gorju.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Sličan sadržaj