Tropska oluja Colin pogodila jugoistok SAD-a / Jug Meksika natapa prva tropska depresija na istočnom Pacifiku

Colin je izgubio tropska svojstva
Colin je izgubio tropska svojstva

Tropska oluja Colin ušla je nad kopno Floride u ponedjeljak navečer po lokalnom vremenu. Oluja se potom premještala u smjeru sjeveroistoka.

Colin je u samo 12h svoje prisutnosti lokalno donio Floridi i preko 250 mm kiše zbog čega je došlo i do poplava. Potom se proširio i na Karoline i Georgiu, otkuda pristižu vijesti o poplavljenim prometnicama.

Njegov prolazak na sreću prošao je bez ljudskih žrtava, a s daljnjim odmicanjem na sjeveroistok izašao je na otvoreni Atlantik gdje je izgubio tropska svojstva.

Colin je tako već treći tropski sustav na Atlantiku ove godine. Prvi je bio Alex, još u siječnju, zatim Bonnie krajem svibnja da bi se žestoki start nastavio Colinom. Colin je ujedno najranija oluja na Atlantiku s pčetnim slovom C otkako se vodi evidencija, još od 1887. godine.
Ali, rekordi su da se ruše. Ako je vjerovati najavama, još će se puno tropskih sustava premjestiti Atlantikom prije nego posljednjeg dana studenog bude službenizavršetak sezone.

Tropska aktivnost na Atlantiku nije i jedina tropska aktivnost. Na istočnom Pacifiku formirana je tropska depresija 1E koja se nalazi pred samim kopnom jugoistočnog Meksika. Ovo je prva tropska depresija sezone 2016.
Da nije riječ o nimalo baezazlenom sustavu, svjedoči i podatak da jugoistoku Meksika i Gvatemali prijete poplave i odroni.
Sustav je, prema posljednjem izvještaju u slabljenju, a nalazi se 90 km od kopna, sa stalnom brzinom vjetra od 55 km/h.
Slabljenje sustava očekuje se po ulasku nad kopno.

Sličan sadržaj