Val vrućine u Španjolskoj: Temperatura će rasti i do 40°C!

tx_sp

Klimatološko ljeto u Španjolskoj pokazuje svu svoju ćud. Utorak je izmjerena najviša dnevna temperatura od 38°C, a prognoze ukazuju da neće na tome stati pa se do kraja tjedna prognoziraju najviše dnevne temperature i do 40°C.
Temperature su više i 10°C od normale. Za ovo doba godine u Madridu je normalna temperatura od 26°C, a u utorak su izmjerena 32°C. U Cordobi i Sevilli normalna je temperatura od 30°C, a aktualno je 38°C.
Istok Španjolske ipak ima umjerenije temperature pa tamo treba potražiti bijeg od vrućina.
Vrućina će potrajatinajmanje do sredine idućeg tjedna, kada je vidljivo osjetnije hlađenje područja.

I u Ujedinjenom Kraljevstvu traje val toplijeg vremena. Temperature se kreću između 24 i 28°C, no to nije ništa u usporedbi sa Španjolskom, a uz to treba spomenuti i gotovo svakodnevnu mogućnost pljuskova do kraja tjedna.

Pljuskovi su glavna tema i u poplavama pogođenoj Njemačkoj jer sredinom tjedna raste i mogućnost za grmljavinske nepogode, posebno na jugu. S njima raste rizik i od novih poplava, jer pljuskovi mogu donijeti i do 50 mm kiše u kratkom vremenu.
Već do sada na nekim lokacijama u Njemačkoj palo je osjetno više kiše od prosjeka za lipanj. Među njima je i najkišovitiji Friedrichshafen, koji je od 28. svibnja dobio čak 200 mm kiše.
Prema sjeveru kiše će do kraja tjedna biti manje, ali će biti i osjetno ugodnije.

Francuska je svoju bitku s poplavama dobila. Vodostaj Seine u Parizu u konstantnom je opadanju, a tome pogoduje i vrijeme, jer se količina kiše značajno smanjile. Stabilizacije nema, ali su oborine uglavnom lokalnog karaktera.
Ipak, konkretnija kiša vidi se već za petak, na dan početka Europskog prvenstva u nogometu.

RIMETEO će s meteorološkim informacijama pratiti svaki nastup naše reprezentacije na Euru te davati vremensku prognozu za svaki grad odigravanja uključujući i 4 najveća hrvatska grada za sve one koji će utakmice pratiti na otvorenom.

Naslovna: Najviše dnevne temperature izmjerene u Španjolskoj 6. lipnja; meteociel.fr

Sličan sadržaj