Ulaz u Park prirode Učka više neće biti besplatan

PP-Ucka-Vela-draga_fancybox

Naplata ulaznica za područje Parka prirode Učka započinje 2. svibnja ove godine – informacija je to koju je jučer na press konferenciji u Javnoj ustanovi Park prirode Učka u Lignju iznio Egon Vasilić, ravnatelj ove ustanove, navodeći cijene ulaznica koje će za odrasle iznositi 20 kuna, za djecu od 7 do 18 godine, studente, osobe starije od 65 godina i članove hrvatskih planinarskih društava 10 kuna, a djeca do 7 godina, osobe s osobnom iskaznicom s područja Grada Opatije, općina Kršan, Lanišće, Lovran, Lupoglav, Matulji i Mošćenička Draga, pripadnici GSS-a i vodičke službe HPS-a u park će moći i dalje zalaziti besplatno. Naplati ulaznica pribjegava se radi usklađenja s praksom ostalih zaštićenih područja u RH, ali i svijetu, kao i zbog stabiliziranja prihoda Ustanove.

– S obzirom na smanjenje sredstava iz državnog proračuna, a kako bi zadržali te u budućnosti i unaprijedili postignuti standard u zaštiti i očuvanju te u pružanju usluga posjetiteljima, pokazalo se nužnim uvesti ovu simboličnu naplatu ulaza u park. Uz dva navedena razloga, treći razlog uvođenja naplate je podizanje svijesti o vrijednosti i značaju ovog područja jer je dobro poznato da ono što platiš to uvijek više cijeniš. Osim toga, sustav naplate omogućit će i uspostavu sustava praćenja posjetitelja na području parka – razjašnjava Vasilić.

Specifičnost Parka prirode Učka je ta da se na navedeno područje može ući s bezbroj strana. Upravo zato ulaznice će se prodavati na niz lokacija. Moći će se kupiti u sjedištu JU PP Učka u Lignju, u info centrima na Poklonu i Vojaku, kod službenih osoba Parka na terenu te na drugim punktovima na liburnijskom području od Matulja do Mošćeničke Drage, a aktualni popis prodajnih mjesta bit će do 2. svibnja objavljen na web stranicama PP Učka.

– PP Učka nema klasičan pristup kao neki drugi parkovi u koje možete ući samo s jedne strane, već smo specifični jer se u park može ući s bezbroj strana. U ovom našem slučaju to je otežavajuća okolnost kod naplate, zbog koje će naplaćivanje biti otežano bar dok informacija o naplati ne stigne do svih korisnika. Ponukani dosadašnjim iskustvima, očekujemo da će ljudi poštovati tu odluku, posebno strani posjetitelji koji su vrlo često i dosad tražili gdje se kupuje karta za posjet parku. Drugo, nastojat ćemo ih što bolje informirati o naplati, i preko web stranice i drugih kanala informiranja. Poslali smo dopise Udruzi putničkih agencija i zamolili da oni obavijeste sve putničke agencije u Hrvatskoj da se uvodi naplata, tako da oni koji organizirano dovode posjetitelje znaju za novost. Postavit ćemo i obavijesne ploče na području parka, na najposjećenijim lokacijama, tako da će svi posjetitelji dobiti informaciju da su dužni imati kartu.

Prema informacijama kojima raspolažu u JU PP Učka, ulaskom u sustav naplate, ovaj će se park prirode prikloniti većini. Naime, dosad su izuzeti od naplate ulaznica u Hrvatskoj bili samo Žumberak i Učka. Svi ostali imali su neki oblik naplate. Isto tako i cijena posjeta Učki puno je niža od ostalih na području Hrvatske. Jednog dana kada se na Učki realiziraju i veliki infrastrukturni projekti, izgradi centar za posjetitelje, uspostavi veza eko vlakićem ili nekim drugim prijevoznim sredstvom između Poklona i vrha Učke, te izgradnjom panoramske žičare koja će iz Medveje voditi do samog vrha Učke, park prirode zasigurno će postati razlog turističkih dolazaka i novi turistički adut Opatijske rivijere namijenjen ljubiteljima prirode, avanturistima, biciklistima, planinarima… Na pitanje koliko su sve te investicije blizu realizacije, Egon Vasilić odgovara da je vrlo teško precizno reći, no kako su projekt visitor centra i eko vlakića na dobrom putu da uskoro budu započeti. Visitor centar već sada ima sve dozvole, pa i građevinsku. U planu je kandidirati ga na strukturne fondove EU pri resornom ministarstvu gdje je isti projekt uvršten među pedeset najvažnijih projekata u Hrvatskoj. Projekt povezivanja Poklona i Vojaka transportnim sredstvom počinje tijekom svibnja ove godine, a trajat će četiri godine.

– U tom periodu, od ove godine pa u iduće četiri, sukcesivno će se rješavati, a ja vjerujem da bi to moglo biti vrlo brzo – ako ne za sljedeću, onda bar za onu sezonu poslije. Za visitor centar isto je teško reći, počet ćemo svakako, koliko će trajati procedura javne nabave teško je prognozirati. Riječ je o kompleksnom projektu koji se sastoji od više elemenata, ali vjerujem da ćemo krenuti, zaključuje ravnatelj JU PP Učka. Projekt panoramske žičare nije projekt JU PP Učka, već Žičare Učka čiji prokurist Mladen Blažević kaže kako bi se prve voženje u najboljem slučaju mogle dogoditi negdje 2018. godine.

Tekst: Novi List
Foto: Zastita-prirode.hr