Uragan Gonzalo u brojkama nad Kanadom; snažna oluja prijeti Velikoj Britaniji


Gonzalo, uragan 4. kategorije, koji je prešao preko Bermuda, a zatim nastavio put dalje prema Atlantskoj Kanadi postupno je oslabio. U subotu navečer je oslabio na 1. kategoriju i kao takav prošao oko 50 km južno od Cape Race, na jugoistočnom vrhu Newfoundlanda.
Srećom veliki valovi i plima ipak nisu ugrozili samo obalu. Prema otvorenome moru visina valova dosezala je i 11 metara.

Na većem dijelu poluotoka Avalona palo je od 30 do 70 mm kiše.

Udari vjetra dosezali su i brzinu od 108 km/h.

Ostaci uragana Gonzala sada se kreću prema Europi. Oluja se preko Sjevernog Atlantika kreće prema Velikoj Britaniji. Polje niskoga tlaka u jutranjim satima utorka nalaziti će se iznad Škotske. Najnepovoljnije vremenske uvjete trebaju očekivati stanovnici zapadne Škotske, Sjeverna Irska i sjeverni dijelovi Engleske i Walesa. Snažni udari vjetra mogu dosezati i preko 110 km/h.

Kombinacija jakih vjetrova i obilna kiša bi trebali zahvatiti gotovo cijelu Veliku Britaniju. Oluja će napokon i otpuhati neočekivanu toplinu koja je zadnjih dana vladala nad tim područjem.

Snježne oborine mogle bi nakratko posjetiti i više dijelove Škotske.

Uragan Gonzalo je bio najmoćniji uragan u sjevernom Atlantiku od 2011. Nije neuobičajeno da ostaci uragana svojim putem preko Atlantika stignu i do Velike Britanije.
Bivši uragan Bertha, kao snažna oluja u kolovozu ove godine donijela je snažne vjetrove na veći dio Velike Britanije, a velike poplave zabilježene su u sjevernoj Škotskoj.

Foto i video: theweathernetwork

Sličan sadržaj