Uragan Joaquin stvara nevolje, nestao kontejnerski brod / Mujigae se kreće prema Kini

1100x1500_10021648_bahamas

Jedan od rijetkih uragana ove sezone na Atlantiku, uspio je respektabilno ojačati čak na 4. kategoriju te donio Bahamima veliko nevrijeme s kišom i vjetrom te su zabilježene i poplave.
Vijesti o žrtvama nema, ali je počinjena znatnija materijalna šteta, jer je vjetar dosezao i 200 km/h.
S njegovim djelovanjem povezuje se i nestanak kontejnerskog broda El Faro koji je nestao blizu Crooked Islanda na Bahamima, a još uvijek traje potraga za brodom s 33 člana posade. Isplovio je iz Jacksonvillea na Floridi, a konačna destinacija mu je bio San Juan u Portoriku. No nažalost, tamo nisu stigli. Zahvaćeni su uraganom i pretrpjeli znatnija oštećenja te u konačnici prijavili i prodiranje vode u brod, tako da je najcrnji scenarij itekako moguć. Kolika je moć nekog tropskog sustava, posvjedočit će i podatak da brod El Faro baš i nije malih dimenzija. Dugačak je respektabilnih 224 metra, ali čak ni brodovi od 400 metara nemaju šanse s ovakvim prirodnim pojavama.
Dok ovo pišemo Joaquin je već napravio okret za 180 stupnjeva i sad se kreće snagom 3. kategorije u smjeru sjeveroistoka. Najnovije prognoze tvrde da će kopno SAD-a biti pošteđeno direktnog udara, ali to u ovom slučaju znači samo manje kiše i vjetra te dodatnih nevolja. Sve bi to trebalo se primiriti tijekom ponedjeljka kada Joaquin bude odmakao prema istoku Atlantika.

Nevolja po imenu Mujigae Filipinima je donijela obilnu kišu, a sada se uz jačanje kreće prema Kini i Vijetnamu. Palo je i do 200 mm kiše. Sljedeći na udaru potencijalnog tajfuna je kineski otok Hainan, a zatim će tajfun ili jaka tropska oluja stići i do glavnog kineskog kopna te Vijetnama, a lokalno može pasti i 200 mm kiše.
Naravno, interakcija s kopnom oslabit će sustav pa se njegovo djelovanje očekuje zaključno do srijede.

Tu ne prestaje tropska aktivnost na Pacifiku. U pripremi je već tropska oluja Choi-wan, s potencijalom nastanka tajfuna koji bi u bližoj budućnosti zaprijetio Japanu. Osim te oluje, Havaji su u “sendviču” između dva tropska vala s potencijalom daljnjeg razvoja, dok je bliže Meksiku još jedan takav potencijal.

Naslovna: Posljedice Joaquina na Bahamima, Photo/TribuneMedia Group

Sličan sadržaj